Column

Eigenlijk hoor ik ook bij die 3,8 miljoen mensen met een hersenaandoening

Sylvain Ephimenco Beeld Trouw

Het was gisteren even schrikken op tv en in kranten: een op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening en een op de vijf sterfgevallen is daar het gevolg van. 

Dat wil zeggen dat 3,8 miljoen mensen in 2016 bij de huisarts stonden geregistreerd met een hersenaandoening van hersenletsel tot dementie en slaapstoornissen. Maar kun je deze ramp beter kwantificeren dan door alleen het aantal patiënten te noemen? Ja, op zijn Nederlands dan: het kost jaarlijks 25 miljard euro, ofwel 27 procent van de totale zorgkosten in Nederland.

Over deze aandoening en kostenpost begint de Hersenstichting een campagne met als slogan ‘Een hersenaandoening zet je leven op zijn kop’. Slim gevonden. Op de site van die stichting is het parool ‘doneer nu’ om de strijd aan te binden tegen slaapstoornissen, depressie, angst, dementie, hersenletsels, herseninfarcten, geheugenverlies, evenwichtstoornissen, neerslachtigheid, bipolariteit, stemmen in je hoofd, claustrofobie, schizofrenie, parkinson, agorafobie, smeetvrees en natuurlijk totale krankzinnigheid die tot psychopathisch gedrag kan leiden. 

Maar wellicht vergeet ik een paar honderd andere aandoeningen of eigenaardigheden (dodelijke jaloezie, vliegangst of hoogtevrees bijvoorbeeld). “De vis begint altijd bij de kop te rotten”, zei mijn oma Suzanne. Ze gebruikte deze uitdrukking op een foutieve manier maar wilde ermee aangeven: ‘bij ons in de familie, is het het hoofd’ zoals ze placht te zeggen. Zelf stierf ze, de negentig jaar ruim gepasseerd, als dementerend patiënt.

Enge hoge cijfers voor het goede doel

Vandaag zou ik eigenlijk in Frankrijk moeten zijn, bij het tehuis waar mijn vader (89) verpleegd wordt. Na een val begon hij vorige maand zwaar te dementeren. Nu heb ik mijn reis voor een week toch uitgesteld: na een antibioticakuur is de bloeduitstorting in zijn hersens verdwenen en vader herkent weer iedereen. Ik heb me overigens hierbij al neergelegd: hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat het het hoofd wordt. Wel pikant voor iemand als ik, die zijn hele leven zijn brood met zijn hoofd heeft verdiend.

Maar dat ik gewaarschuwd was kan ik niet ontkennen: ik behoor tot die 3,8 miljoen mensen die ergens bij een arts geregistreerd moeten zijn. Al dertig jaar slaap ik slecht en geagiteerd. Mijn arts gaf me toen een briefje dat ik bij de dichtstbijzijnde coffeeshop voor enkele (niet vergoedbare) grammen Nederwiet moest inruilen. Het hielp enigszins wel, moet ik toegeven. Maar of die joint voor het slapengaan geen andere hersenaandoening heeft veroorzaakt, kan ik niet met zekerheid zeggen. 

Ach, was het niet door slaapstoornissen dan mocht ik door hoogtevrees, vergeetachtigheid, vliegangst of structurele argwaan voor politieke correctheid bij die 3,8 miljoen worden ingedeeld. Dit is wat mij een beetje stoort aan die campagne: er wordt voor het goede doel en om hoge enge cijfers te halen een fruitmand vol appels en peren gearrangeerd. Zo’n campagne moet een strakker profiel bezitten, lijkt me. Hoe dan ook: gisteren zette ik toch 10 euro op de rekening van de Hersenstichting.

Lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden