null Beeld

Lezersreacties

Efficiencykorting op ouderenzorg, ik begrijp dat nog steeds niet

Redactie Trouw

Armoe in ouderenzorg

Onbestaanbaar dat het nog steeds armoe troef is in de ouderenzorg (Trouw, 11 maart). Wederom reageert brancheorganisatie Actiz door vooral te wijzen op wat er goed gaat. De 1,6 miljard euro die nu wegbezuinigd is, was toch geen overbodige luxe? Waarom gaat deze werkgeversclub niet naast personeel en bewoners staan om duidelijk te stellen dat van het huidige budget niet meer dan schrale (dus verwaarlozende) zorg kan worden geleverd? Waarom vecht Actiz die efficiencykortingen niet aan? Toen ik werkte als specialist ouderengeneeskunde (tot 2009) ontwaarde ik al een onbegrijpelijke kloof tussen de werkvloer en degenen die het voor het zeggen hadden. Ik begrijp het nog steeds niet.

Jedidja Fortuijn Haarlem

Protest tegen de wolf

Er zijn in Drenthe 116.581 geiten, schapen en paarden. Nog eens 225.066 koeien. Er wonen zo’n 498.000 mensen. En dan moet de wolf maar het onderspit delven bij de verkiezingen.

Jan de Winter Rockanje

Jongeren in politiek midden

Niet alleen op het platteland, ook in de Randstad voelen kiezers zich vergeten, meldt Trouw (11 maart). Dat de politieke onvrede – en daardoor polarisatie – toeneemt, verbaast mij niks. Studenten zoals ik voelen ons niet vertegenwoordigd. Niet omdat wij het radicaal anders willen, maar juist omdat wij in het midden van het politieke spectrum staan. Deze grotendeels seculiere jongeren hebben de schaarse keuze uit twee christelijke partijen en 50PLUS. Ik hoop dat de neergang van het CDA ruimte geeft voor de opkomst van een seculiere (humanistische) middenpartij, zodat jongeren zich weer thuis kunnen voelen in het redelijke midden, zonder de waan van de dag aan de flanken.

Noah van der Stap Woerden

Markt-elite aan de macht

In een kapitalistisch land zou ik niet willen wonen, zegt VVD-lijsttrekker Edith Schippers (de Verdieping, 11 maart). Maar door de jarenlange politiek van privatiseringen, juist door de VVD, zijn onze nutsvoorzieningen zoals energie, huren en zorg verkwanseld en is er een enorme rijkdom ontstaan voor een nieuwe groep eigenaren en directeuren. Ook is verzuimd iets te doen aan achterstallig onderhoud aan bruggen en dijken. Met dit neoliberalisme groeien de economische en politieke ongelijkheid, de macht van deze marktelite en de scheiding tussen rijk en arm. De onrust onder de bevolking neemt toe, met als gevolg verslechterde verhoudingen tussen de politieke partijen die in deze crisistijd juist zo broodnodig zijn. Laten we hopen dat bij de stemgerechtigden een omslag in het denken komt.

Peter Smeele Putten

Maantripje

Best een interessant stukje over de Starship, het nieuwe speeltje van Musk (Trouw, 10 maart). Ik vind het eigenlijk onzinnig. Inmiddels is toch duidelijk dat verbrandingsmotoren een beetje viezig zijn? Juist Musk met zijn Tesla zou dat moeten weten, maar hij propt doodgemoedereerd 33 motoren in het ruimteschip. Het venijn van de maan- en Marsreisjes zit in de staart van het artikel: ‘Op de terugweg hoeft er veel minder vracht mee’. Precies, de rest van onze rommel blijft achter op Mars en de maan.

Henk Reinders Den Haag

Rebelleren

Als je op de A12 gaat staan en de kostbare tijd van onze politie kaapt, verschuil je dan niet achter regel 8 van jullie kernwaarden als Extinc­-tion Rebellion. Daarin staat: ‘Wij leven in een giftig systeem maar houden niemand individueel verantwoordelijk’. Was je op de A12 aan het rebelleren dan ben je hypocriet als je nog een voet in een vliegtuig of auto zet, kinderen krijgt, de verwarming aanzet of iets dierlijks eet. Ik ben ook links en vind dat er iets moet gebeuren maar ik let op mezelf en val anderen niet lastig. En ik ben blij met boeren die duurzaam willen gaan en dat er huizen gebouwd worden. Ik schaam me voor mijn linkse mederakkers die door deze acties de polarisatie eerder steunen dan omver helpen.

Sanne van den Bergh Weurt

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden