null Beeld

Lezersreacties

Eenzaamheid van ouderen heeft niet alleen met de pandemie te maken

Redactie Trouw

Leefbescherming

Nu de stikstofplannen zijn uitgerold, horen we het woord ‘natuurbescherming’ en zinnen als ‘de natuur gaat hard achteruit’ weer rondzoemen. Alsof het gaat om de liefhebberij van mensen die graag met een verrekijker of een schepnetje lopen. Ik stel voor het woord natuurbescherming te vervangen door leefbescherming. Want dát is waar het over gaat: om het leven op deze aarde. Wij mensen zijn ernstig uit de pas gaan lopen. Ondanks de pijn (help die boeren!) zullen we moedig en resoluut op onze schreden terug moeten keren. Voor onszelf en voor onze kinderen, of je nu boer bent, burger of buitenmens.

Janneke Geerse, Maarssen

Ontzieling van platteland

De stikstofplannen ontwrichten en ontzielen het platteland in Nederland. Landbouwers zijn in veel streken historisch drager en onderhouder van het landschap en de cultuur. Nu gaat het enkel over reductiedoelstellingen, niet over de veer- of draagkracht van gebieden en mensen. Als jonge melkveehouder zet ik mij in voor weidegang, weidevogels en gezond voedsel en vee. Daarvoor heb ik perspectief en haalbare doelstellingen nodig, momenteel zijn die er niet. Dat raakt mij diep. Mijn mentale Kritische Depositie Waarde wordt dan ook fors overschreden.

Chris van Bruggen, Hoornaar

Digitalisering vergroot eenzaamheid

De eenzaamheid van ouderen neemt toe (Trouw, 15 juni). Dat is niet alleen te wijten aan de pandemie. De vergaande digitalisering van de maatschappij heeft er ook mee te maken. Of het nu gaat om inschrijving voor activiteiten, regelen van vervoer, hulp bij van alles en nog wat. Velen hebben daar moeite mee. En nog iets: als ouderen dan wél naar buiten gaan, zijn ze vaak onzichtbaar voor medeburgers die append of bellend in hun eigen bubbel geen oog hebben voor wie daar loopt. Heel eenzaam! Een oplossing heb ik helaas niet, al denk ik dat we het (opnieuw) moeten zoeken in gezamenlijk wonen met faciliteiten.

Joosje van Riet, Laren

Pestgedrag en ouders

Ook buiten school is er pestgedrag, zegt de Kinderombudsman, die pleit voor een bredere aanpak (Trouw, 14 juni). Met het niet noemen van de sterke invloed van ouders wordt vaak kool en geit gespaard. Zelf kom ik uit een milieu waar generatie na generatie de vaders hun zonen vernederden, de hoogste eisen stelden en vervolgens hen straften voor falen. Kinderen met een laag zelfbeeld (‘ik ben toch niets waard’) zijn direct het slachtoffer van de pester. Die zoekt zijn prooi graag uit bij degenen die met geringe eigenwaarde niet leerden voor zichzelf op te komen. Gelukkig hebben deze kinderen tegenwoordig de keuze van therapieën en doelgerichte literatuur om zich alsnog ten positieve te ontwikkelen. Maar zij moeten vaak wel leren omgaan met de levenslange trauma van hun jeugd.

Ruurd de Vries, Amsterdam

Stilvallen

Wat een rare formulering, dat de economie stilvalt als er geen groei is. Alsof er niet nog altijd heel veel gebeurt. Onze taal moet nodig gekuist worden van het groeidenken!

Charles Steur, Doorn

Russische kunstenaars

Er zijn duizenden gewone Russen die het land zijn ontvlucht, stelling nemen tegen het regime en de consequenties accepteren; dat kunnen de kunstenaars ook doen. De hoofdredactie heeft mij in het commentaar (Opinie, 14 juni) niet kunnen overtuigen waarom zij en Russische sporters met meer welwillendheid behandeld zouden moeten worden. Zijn zij zieliger dan de rest? Ik dacht het niet; is de reden dat wij niet meer kunnen ‘genieten’ van hun spel? De laatste toon die menig soldaat, Russisch of Oekraïens, hoort, is die van een inkomende granaat. Het niet bezoeken van Russische kunstenaars en sporters is één van de weinige dingen die ik als gewone Nederlander kan doen.

Klaas Werkman, Emmeloord

Russische kunstenaars (2)

Dank voor het hoofdredactionele commentaar ‘Heet Russische kunstenaars welkom’. Helemaal mee eens. En blijf gerust Russische literatuur lezen. Wederzijds begrip is nog altijd het beste anti-oorlogswapen.Marianne Klazen Amsterdam Openbaar vervoer Weer worden studenten de dupe. Het ov staat onder druk, waarvan ze afhankelijk zijn. De overheid kan beter het ov steunen dan de KLM.

M.H. Roozenbeek, Waalre

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden