Column
Een zetel? Begin Partij Eigenbelang
Weet u nog ergens een achtergestelde groep in de samenleving? Aarzel niet langer en begin een nieuwe politieke partij. Gegarandeerd dat u in ieder geval aandacht krijgt en, als de groep maar groot genoeg is en het door u aan de kaak gestelde leed ook daadwerkelijk wordt gevoeld, dat u een zeteltje binnen kunt halen.
Uiteraard roept u bij de lancering van de partij dat u verwacht minstens drie zetels te halen, maar u zou uw handen al dichtknijpen als het bij eentje bleef. Hoeveel zetels u haalt is ook onbelangrijk, u krijgt het grootst denkbare platform om het al dan niet vermeende onrecht uw achtergestelde groep aangedaan, luid en duidelijk aan de kaak te stellen. Plus aandacht bij een talkshow en uiteraard bij de krant van Wakker Nederland.
Politieke marketing
'Doelgroepenpolitiek' zou dit kunnen heten. Je definieert heel secuur de groep waarvoor jij zegt te willen staan en je ent daar een aantal programmapunten op. Veel meer is niet nodig. Het is politieke marketing in zijn zuiverste vorm: elk aanbod schept een vraag.
Succesvolste actuele voorbeeld van doelgroepenpolitiek is 50Plus. De partij van Jan Nagel en de ontevreden ouderen. Een voorbeeld waar het absoluut niet lukken wil: de ondernemerspartij van oud-PVV-Kamerlid en Antillen-basher Hero Brinkman en voormalig bankier Dirk Scheringa. Kennelijk is het probleem van ondernemers te groot en te breed om met een kort maar krachtig partijprogramma aan te pakken.
Emancipatiepartijen
Of zou het kunnen zijn dat ondernemers sóms op hun ondernemerschap willen worden aangesproken en op andere momenten op weer iets heel anders? Als vader, moeder of bewoner van een buurt. Het probleem van doelgroepenpolitiek is de beperkte scope van de partij. Natuurlijk, doelgroepenpolitiek zit in elke partij. Ook ooit bij katholieken, de kleyne luyden van Abraham Kuyper en de arbeiders van Pieter Jelles Troelstra. We noemden ze destijds nog emancipatiepartijen. Het programma was echter heel wat breder dan de materiële zorgen van de te bedienen achterban. Bovendien werkten de elites samen aan wat zij definieerden als het algemeen belang.
Kom daar nog eens om. In deze tijd betekent doelgroepenpolitiek dat je kunt voorstellen de AOW-leeftijd, nog voor de piek in de vergrijzing daar is, weer naar 65 jaar terug te brengen. Dat er nu al 35 miljard euro naar het basisinkomen voor ouderen gaat, en dat daarvoor inmiddels al 11 miljard euro aan belastinggeld gebruikt wordt, is niet relevant.
Het eigen risico in de zorgverzekering kan ook afgeschaft worden. Vooral ouderen souperen het eigen risico op, dus een verlaging betekent voor hen onmiddellijk meer vrij besteedbaar inkomen. Jongeren komen vaak niet eens toe aan een volledige besteding van het eigen risico. Kosten van het afschaffen van het eigen risico: ruim 3,5 miljard euro. Dat vind je wel door de premie voor de zorgverzekering te verhogen, dan wel de belastingen. Jongeren betalen voor ouderen.
Belangenbehartiging
Dat is nu doelgroepenpolitiek in het tweede decennium van de 21ste eeuw. Met emancipatie heeft het niets uit te staan, met belangenbehartiging des te meer. Daar hadden we tot voor kort belangenorganisaties voor, die de politiek bewerkten. De politiek woog die belangen vervolgens allemaal tegen elkaar af en hakte een knoop door. Maar zo werkt het niet meer. Het eigen gelijk en het eigen belang zijn tegenwoordig te absoluut om nog te kunnen bedenken dat er wellicht andere belangen zijn. Dus wees er snel bij met uw marktonderzoek. U heeft tot 19 december de tijd u te registreren bij de Kiesraad. Er zijn nog wat zeteltjes te vergeven.