CommentaarVuurwerk

Een vuurwerkverbod is zeker een serieus debat waard

In wat voor een land leven we als de minister van justitie van dat land zegt te vrezen voor een ‘wildwest-jaarwisseling’ en mensen oproept tot bezinning. In wat voor een land leven we als op 1 januari met opluchting wordt geconstateerd dat ‘het allemaal gelukkig meeviel’.

Er waren volop incidenten. Genoeg oogletsel, doden als gevolg van een door vuurwerk veroorzaakte brand, hulpverleners die voor de lol werden bestookt en het onmogelijk werd gemaakt de dringend geboden hulp ook daadwerkelijk te verlenen.

Het viel gelukkig mee, want de gevreesde oorlog in de Haagse wijk Dijndorp bleef uit en ook op andere plaatsen léék het wellicht het Wilde Westen, maar uiteindelijk bleven de donkerste kanten van dat Wilde Westen achterwege.

Hoe kunnen we zeggen dat het gelukkig meeviel? Om het heel cru te stellen: elk verloren oog, elke in brand gestoken auto, elke brandweerman die moet schuilen in plaats van een brand te kunnen blussen, is er één te veel.

Hoe moet korpschef Akerboom zich voelen na de luchthartige reactie van CDA en VVD?

Hoe kunnen politieke partijen een discussie over hoe wij in dit land Oudjaar zouden moeten vieren zo afkappen als CDA en VVD trachten te doen? De Partij voor de Dieren en GroenLinks kondigden de afgelopen dagen aan, naar aanleiding van alle onrust over hoe Oudjaar dit keer zou verlopen, met een intitiatiefvoorstel te komen voor een verbod op het gebruik van vuurwerk door particulieren.

Of een dergelijke wet er moet komen, is uiteraard de vraag. Verboden door de overheid zijn op hun best het ultimum remedium, als het al voor de volle honderd procent een remedium is. Om een mogelijk initiatief al onmiddellijk van de hand te wijzen, zoals CDA en VVD deden, is echter het andere uiterste.

De initiatiefnemers moeten zich vooral niet op voorhand laten ontmoedigen. Dat er een voorstel komt te liggen in de Kamer valt alleen maar toe te juichen. De gevaren van vuurwerk en de mogelijke instrumenten om gebruik en gevolgen van vuurwerk tegen te gaan verdienen een serieus en zeer zorgvuldig politiek debat.

Het argument van de twee conservatieve partijen – laten we eerst maar eens zorgen dat we de huidige regels beter handhaven – is een niet serieus te nemen argument als ook de wetshandhavers, in casu het hoofd van de politie, dringend adviseert een verbod in te stellen op het gebruik van vuurwerk door particulieren.

Hoe moet korpschef Erik Akerboom zich voelen na de luchthartige reactie van CDA en VVD? Zijn politiemensen kregen het vuurwerk in de Oudejaarsnacht om de oren, maar hij krijgt het advies eerst maar eens de bestaande regels beter te handhaven.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden