null Beeld
Beeld

CommentaarVuurwerk

Een volgende stap tegen het vuurwerk

Redactie Trouw

De discussie die elk najaar losbarst over het risico van vuurwerk tijdens een aankomende jaarwisseling heeft dit jaar een extra zware lading gekregen. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap deden een klemmend beroep op het kabinet dit keer een compleet vuurwerkverbod af te kondigen. Op de eerste hulp in ziekenhuizen en bij huisartsenposten hebben ze het al druk genoeg met patiënten in de coronacrisis. De zorg kan de vuurwerkslachtoffers missen als kiespijn.

Gisteren lekte uit dat de regering bereid is zo’n algeheel vuurwerkverbod af te kondigen. Begin dit jaar besloot het kabinet al tot een ingreep om de vuurwerkgekte aan banden te leggen die de oud-en-nieuwviering in Nederland jaarlijks treft, veel meer dan in andere Europese landen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt al jaren vast dat het gaat om het onveiligste feest van het jaar in de openbare ruimte. De afgelopen Nieuwjaarsviering leverde opnieuw meer gewonden op:

Het kabinet legde een relatie tussen vuurwerk en vandalisme

385 mensen meldden zich bij de spoedeisende hulp en 900 bij de huisartsenposten. Na die sombere cijfers nam het kabinet, gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer, de stap om knalvuurwerk en vuurpijlen voortaan te verbieden. Een besluit dat niet alleen met letselschade te maken had maar ook steunde op milieuargumenten en zorgen over dierenleed. Belangrijk was bovendien dat het kabinet een relatie legde tussen vuurwerk en vandalisme. Bij veel Nieuwjaarsrellen is er een verband tussen drank, drugs, groepsdruk en het gebruik van vuurwerk.

Er werd dus al ingegrepen en er bleef alleen ruimte voor het afsteken van siervuurwerk. Het verzoek van ziekenhuizen kwam erop neer dat dit nu ook verboden moet worden. Een wens waar de politie zich bij heeft aangesloten omdat de duidelijkheid van een totaalverbod het voor de opsporingsdiensten makkelijker zou maken het (internet-)aanbod van illegaal vuurwerk te bestrijden.

Tegenstanders van die lijn betoogden dat door een compleet verbod alleen maar meer irritatie op straat dreigt, in een periode dat de lontjes in de maatschappij toch al vaak kort zijn door de coronamaatregelen. Zij hadden wel een punt, maar tegelijk is dat geen reden de zorgen van de ziekenhuizen en huisartsen te negeren. Ook siervuurwerk veroorzaakt jaarlijks veel verwondingen. Het kabinet beloofde na het besluit om de knallers en de vuurpijlen te verbieden om de situatie te blijven monitoren en ‘zonodig aanvullende maatregelen’ te nemen als daar aanleiding toe is. Die aanleiding is er nu in de coronacrisis. Een verdergaand verbod op vuurwerk is een gebaar naar het zorgpersoneel dat gemaakt moet worden. En dat het kabinet hierbij compensatie voor de vuurwerkbranche wil geven is begrijpelijk.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden