Commentaar

Een vleestaks is het experiment waard

Vleeswaren in de koeling van supermarktketen Albert Heijn. Beeld ANP

Tornen aan het menu heeft grote implicaties. Het raakt mensen in hun identiteit en voorkeuren, beïnvloedt de gezondheid, en treft producenten en tussenhandel.

Als de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) in een advies dan betoogt dat het menu 'drastisch' moet veranderen, weet je dat er veel debat volgt. Want zo'n ommezwaai is niet zomaar gemaakt.

Over de noodzaak is de RLI helder: productie en consumptie van voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 30 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Als wij de uitstoot willen verminderen om klimaatverandering te bestrijden, mag ons eetpatroon niet buiten schot blijven. Om nog maar te zwijgen van de noodzaak overgewicht en welvaartsziektes tegen te gaan.

Maar ja, veel minder vlees, zuivel en eieren eten - en veel meer groente en fruit - is niet eenvoudig. Vlees is voor velen niet alleen qua smaak het hoogtepunt van de maaltijd, maar ook een belangrijke uiting van welvaart. In een niet al te ver verleden konden veel Nederlanders zich niet iedere dag vlees bij de maaltijd veroorloven, en al helemaal niet het luxere rundvlees. Elders werkt het ook zo: stijgende welvaart vertaalt zich in meer consumptie van dierlijke eiwitten.

Unicum

Maar we zijn te ver doorgeschoten, we moeten terug naar voornamelijk plantaardige eiwitten, aldus de RLI. En een 'vleestaks' is een middel om dat bereiken. Financiële prikkels kunnen bijdragen aan gedragsverandering, zoals ook bij roken wel zichtbaar is.

Een vleestaks zou een wereldwijd unicum zijn, maar het is het experiment waard. Voorlichting alleen over een duurzamer eetpatroon heeft namelijk haar beperkingen, zeker als die wordt tegengewerkt door emotiegestuurde ervaringen van welvaart en de intensieve reclamecampagnes van de supermarkten. Keer op keer weten zij door te stunten met de vleesprijs, of het etaleren van bijzondere vleesvarianten, kopers naar winkels te trekken. Bredere kennis bij klanten over de Schijf van Vijf en over de positieve effecten van meer plantaardig voedsel kan daar nauwelijks tegenop.

Het is goed mogelijk gezond en duurzaam te eten, en nog lekker ook. Gezien de schaal van de benodigde verandering in eetpatroon ontkomt de overheid er niet aan daarbij een stevige, sturende rol te spelen, zoals zij ook met andere beleidsmaatregelen duurzaamheid en gezond gedrag probeert af te dwingen. Bij alle plannen van de regering voor een transitie naar een duurzamere samenleving is het onderwerp voedsel, en de wijze waarop we dat nu in Nederland produceren, echter vrijwel buiten de discussie gebleven. Het RLI-rapport maakt duidelijk dat dit moet veranderen, drastisch.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook

Nederlanders zullen hun eetgewoonten drastisch moeten aanpassen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. De regering moet daar maatregelen voor nemen, zegt haar eigen adviesraad.

Ja, we weten het nu wel, denkt u misschien bij het advies van de Raad voor de Leefomgeving: minder vlees eten, meer groente. Waarom is het dan zo moeilijk?

En lees hier meer commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden