Commentaar

Een verontrustend bericht: zwichten voor de dreiging van een groep inwoners

De opbouw van een stapelplaats voor het vreugdevuur voor de afgelopen jaarwisseling. Beeld ANP

De naam vreugdevuur heeft na de recente nieuwjaarsnacht in Scheveningen een bittere bijklank gekregen. Maar wie de geschiedenis van de jaarwisseling in dit Haagse stadsdeel kent, en in het nabijgelegen Duindorp, wist al dat er een wereld van spanning achter deze naamgeving zit.

De zogeheten vreugdevuren waren vooral ooit ingesteld en bedoeld om ergere schade en rellen in Den Haag en omgeving te voorkomen. Door het organiseren van bouwsels met pallets kreeg de lokale overheid enige sturing en controle over de aanwezige behoefte onder een deel van de bevolking om flink los te gaan met de jaarwisseling.

Het strand is dan de aangewezen plek daarvoor. Afspraken met de enthousiaste bouwers, mede over de toegestane maximumhoogte, moesten het risico beperken. Zo’n afspraak beschermt omwonenden tegen eventuele brandschade aan huis, auto of fiets, en geeft de bouwende burgers de ruimte om zich lekker uit te leven.

De lokale overheid heeft bij deze regulering van de feesten tijdens de jaarwisseling bijzonder weinig speelruimte. Te veel druk en controle kunnen leiden tot protestrellen, te weinig controle tot ernstige schade. Hoe klein die ruimte om te manoeuvreren is, blijkt uit eerste berichten uit Den Haag. De gemeente had er weet van dat de twee bouwsels op het strand uiteindelijk maar liefst dertien meter hoger waren dan was toegestaan. Nadat bouwers erop gewezen waren dat ze hoger bouwden dan mocht, hebben die, volgens gemeenteraadslid Daniëlle Koster (CDA) en andere bronnen, gedreigd met rellen als ze zouden worden verplicht de stapels deels weer af te breken. Zo werd de dreiging om de stapels te verbieden, beantwoord met een andere dreiging. Daarmee werd de situatie explosief.

Handhaving

Een verontrustend bericht. Het kan niet zo zijn dat omwonenden ernstig risico lopen omdat de burgemeester zwicht voor de dreiging van een groep inwoners. Handhaving van de openbare orde moet op dat moment zwaarder wegen dan het sussen of te vriend houden van een stel relschoppers. Hen preventief opsluiten om zo rellen te voorkomen lijkt dan de enige optie.

Juist omdat de speelruimte zo klein is en de belangen zo tegengesteld, is het zaak om niet te tornen aan de afspraken over de bouwsels en deze beslist te handhaven. De conclusie dat het nog veel slechter had kunnen aflopen omdat er vooral materiële schade is, geeft te denken. De bouwers van de vreugdevuren hebben geen enkele grond om te klagen over tegenwerking van de gemeente omdat die te veel regels zou opleggen.

De onverbiddelijke meetlat lijkt in deze situatie het ­beste wapen en de beste garantie voor veiligheid.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Scheveningers over de vuurregen: ‘Die bouwers zoeken altijd de grens op’

De inwoners van Scheveningen likken hun wonden na het uit de hand gelopen vreugdevuur. ‘Afschaffen hoeft niet, maar kleiner mag wel.’

Niet optreden tegen maar meedenken met tradities is het devies

Geen kerstbomenjacht, autobranden en confrontaties met de politie.Sinds de jaren negentig worden op het strand bij Scheveningen op initiatief van de gemeente Den Haag vreugdevuren georganiseerd. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden