OpinieCommentaar

Een treurige discussie dankzij één kerk

De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst kwam zondag onverwacht in een nieuwsstorm vanwege hun massale kerkdiensten. De kerk vond dat ze ondanks de strengere maatregelen nog steeds met zeshonderd mensen tegelijk een kerkdienst kon vieren. 

De kerkgangers waren verdeeld over drie ruimtes en ze hielden zich aan alle RIVM-richtlijnen. Dit neemt niet weg dat ze in de kerk met een paar honderd  leden zaten en zongen. Dat is wrang omdat de overheid de Nederlandse samenleving weer extra beperkende maatregelen heeft opgelegd in een poging de tweede golf van deze coronapandemie in te dammen.

De kerkgangers kregen een stortvloed van boze reacties over zich heen. Want waarom mochten zij wel hun dienst ongestoord vieren, terwijl allerlei feesten in het land door de politie voortijdig waren beëindigd? En vreemd is het in vergelijking met culturele en sportevenementen. Veel mensen bijeen kan niet meer, omdat het virus zich dan te snel verspreidt.

Godsdienstvrijheid gaat niet zonder verantwoordelijkheid 

Wat geldt voor de rest van Nederland geldt blijkbaar niet voor religieuze bijeenkomsten. De overheid gaf ze de ruimte vanwege het recht op godsdienstvrijheid. Dat is op zich een groot goed. Maar deze kerken hebben de vrijheid te gretig omarmd. Ze gingen door met massale kerkdiensten tijdens een oplopende tweede golf. Een recht kan niet zonder verantwoordelijkheid voor de omgeving. De overheid vindt het (op advies van het RIVM) tijdelijk ongewenst dat vanwege het oplaaiende virus grote groepen mensen in dezelfde ruimte bijeen zijn. Je mag van religieuze organisaties verwachten dat zij zich dan vrijwillig dezelfde beperkingen opleggen.

Een argument van één van de kerkgangers was dat zij wél massaal bijeen kunnen komen omdat zij vanwege hun geloof een eventueel overlijden als gevolg van Covid-besmetting gewoon accepteren. Maar als ze besmet worden, zullen ze allereerst een zwaar beroep op de zorg doen. En dezelfde jongeren en ouders die zondag in de kerk zaten, zijn de komende dagen ook weer gewoon op school, in de winkel en aan het werk. Zij kunnen dus ook mensen buiten hun eigen kerk besmetten en dáár gaat het met deze maatregelen mede om.

Veel kerken hielden zich gelukkig wel aan de richtlijn van maximaal dertig deelnemers. En de online diensten zijn sinds dit voorjaar nog steeds aan de gang. 

Een aantal kerken heeft blijkbaar toch een wat directere aanwijzing van de overheid nodig. Het is goed dat minister Grapperhaus nu met de religieuze organisaties heeft afgesproken dat ook zij zich gaan houden aan de maximale groepsgrootte van dertig. Maar het is betreurenswaardig dat ze deze afspraak niet zelf konden bedenken.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden