CommentaarNieuwe omroepen

Een transparanter Hilversum, graag

null Beeld RV
Beeld RV

Liefst dertien aspirant-omroepen hebben zich gemeld bij het Commissariaat voor de Media. Zij willen allemaal toetreden tot het publieke omroepbestel. Die grote belangstelling is natuurlijk prima, de publieke omroep is immers van ons allemaal en moet een zekere mate van openheid hebben. Waar traditionele omroepen gaten laten vallen, kunnen de nieuwkomers deze vullen. Op voorwaarde natuurlijk, zo is het bij wet geregeld, dat ze ook echt een onderscheidend plan hebben en ten minste 50.000 leden weten te verzamelen.

Wie precies achter die omroepinitiatieven zit, is niet altijd duidelijk. Die transparantie is wel gewenst. Het Commissariaat doet daarover uit privacyoverwegingen geen mededelingen, maar wie lid wordt en zijn hand­tekening daartoe zet, moet toch tenminste weten wie of wat hij daarmee ondersteunt. Zo is het de vraag wat Ongehoord Nederland op dit moment meer is dan een bedrijfje van journalist Arnold Karskens. Het omroepinitiatief wil ‘het andere geluid van Nederland’ laten horen en geeft vrij baan aan zo’n beetje alle verongelijkte stemmen in de samenleving. Karskens, die ook daarom kan rekenen op de steun van populistische politici als Thierry Baudet en Geert Wilders , verloor ondertussen wel, met het nodige tumult, drie medeoprichters. Hoe serieus moet je zo’n initiatief dan nog nemen?

Wanbeheer en ruzies

Ook uit moslimkringen zijn omroepinitiatieven ­aangemeld bij het Commissariaat. Twee dit keer: M24 en IO. Dat werd tijd, want 5 procent van de volwassen bevolking noemt zich moslim, aldus het CBS. Het is te hopen dat deze initiatieven lering hebben getrokken uit eerdere omroepavonturen. Bijvoorbeeld van de Nederlandse Moslim Omroep, die ter ziele ging door wan­beheer en ruzies, waarbij de etnische achtergrond, maar ook de religieuze oriëntatie van omroepbestuurders een grote rol speelden.

Of deze lessen ook écht zijn geleerd, is de vraag. ­Etnische en religieuze belangen lijken nog steeds de komst van één sterke moslimomroep in de weg te staan, ondanks de verzekering van het tegendeel door imam Azzedine Karrat, initiatiefnemer van IO. Zijn ­omroep wil moslims bedienen met programma’s op ­radio en tv, ‘die vanuit de islam zijn gemaakt’. De ­oriëntatie van M24 is een stuk wereldlijker en mikt ­nadrukkelijk ook op niet-moslims als kijker.

Helderheid over de precieze achtergrond van deze initiatieven is dus wel gewenst, net als transparantie over hun financiering, al is het alleen al om onrust in de kiem te smoren over potentiële inmenging door buitenlandse financiers. Alleen wie dan 50.000 handtekeningen weet binnen te halen, én een mooi omroepplan heeft, verdient een warm welkom in het bestel.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden