null Beeld

CommentaarVrouwensport

Een topdag met slotetappe en finale EK

Redactie Trouw


Voor sportliefhebbers, vooral van wielrennen en voetbal, wordt het morgen een zondag van heel veel zitten. ‘s Middags vanaf half twee is de slotetappe van de Tour de France, met eerst de Ballon d’Alsace en dan de finish op de Planche des Belles Filles. En om 18 uur begint dan de finale van het EK voetbal, in het Wembleystadion in Londen. Twee topevenementen op één dag, gelukkig wel net na elkaar.

Moet hier nog bij vermeld worden dat het hier om vrouwenvoetbal gaat en om de Tour de France Femmes? Die toevoegingen zijn steeds minder nodig en dat is goed nieuws.

Voetbal en wielrennen worden als sport voor vrouwen, ook op topniveau, serieus genomen. Dat blijkt alleen al uit de keuze voor Wembley als stadion voor de finale van het EK en het aantal supporters dat daar zondagavond komt kijken: 90.000. Zowel de Tour de France Femmes als het EK worden rechtstreeks uitgezonden, zowel bij de publieke omroep als bij het commerciële Eurosport.

Spannende tv, de slotetappe net zo goed als de finale tussen Duitsland en Engeland.

Deze Tour telt acht etappes, maar de aanloop ernaartoe is des te langer. Die begon al in 1955, toen een eenmalige Tour gereden werd met louter vrouwen. Vijf etappes, maximaal 82 km, veertig deelneemsters.

Dertig jaar later kwam er een serieuzere poging om het vrouwenwielrennen vorm te geven. Maar door gebrek aan sponsorgeld en een gebrekkige organisatie strandde dat na een paar jaar, ondanks publieke belangstelling.

Het is aan het doorzettingsvermogen en de gedrevenheid van Marianne Vos te danken dat er dit jaar eindelijk een Tour voor vrouwen is die wat voorstelt. Jaren heeft ze zich hiervoor ingezet. De gele trui die ze deze week om de schouders heeft gehad, mag een dubbele bekroning heten. De Tour deze week zal, ondanks nare valpartijen, anderen inspireren om lekker te gaan fietsen. Het EK voor voetballende vrouwen heeft wat dat betreft een constantere geschiedenis.

Financiële beloning

Langzamerhand verschuift er ook iets in de financiële beloning voor deze topsporters. Parijs-Roubaix verhoogde dit jaar het prijzengeld voor de vrouwen in een keer van 1.535 naar 20.000 euro. De Ronde van Vlaanderen trok de beloning tussen mannen- en vrouwenkoers gelijk.

Bij het voetbal betaalt de KNVB vanaf 1 juli de Oranjevrouwen dezelfde premie als de mannen in de nationale selectie. In de eredivisie spelen komend seizoen elf vrouwenteams. Maar FC Utrecht ontbreekt. Daar is het vrouwenteam eerder ten onder gegaan aan faillissement en ander slecht resultaat.

Successen van nu geven geen garantie voor de toekomst, dat geldt zeker voor vrouwentopsport. Maar deze zondag is een topdag, met zoveel belangstelling voor de Tour de France Femmes en de finale van het EK voor vrouwen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden