CommentaarStikstofvonnis

Een stikstofakkoord vergt duidelijke keuzes

Dit kabinet moet harde keuzes maken om de stikstofuitstoot terug te dringen. Het keiharde stikstofvonnis van de Raad van State in mei liet geen andere conclusie toe. Daarom is het een teleurstelling dat de partijen nu over elkaar heen buitelen om hun eigen oplossingen te promoten. Voor het vinden van een oplossing zou het kabinet eenzelfde eendracht moeten laten zien als voor het Klimaatakkoord.

D66 wil het mes in de veestapel zetten. De partij lanceerde gisteren een plan om die te halveren. Vanwege de mest is de veehouderij verantwoordelijk voor een flink deel van de uitstoot van stikstof. Bij het CDA, van oudsher de boerenpartij, ligt dat moeilijk. De VVD kan nauwelijks verkroppen dat vliegveld Lelystad nog steeds niet open gaat. VVD-minister Van Nieuwenhuizen had net een oplossing gevonden voor de Europese marktregels, nu wacht haar nog het probleem van de stikstofuitstoot en de natuurgebieden rond Lelystad. Ook loopt de bij de ‘vroempartij’ zo geliefde 130 kilometer per uur op snelwegen gevaar door het stikstofvonnis.

Goede sier maken met woningbouw

Als klap op de vuurpijl heeft het stikstofvonnis een streep gezet door vergunningen voor nieuwbouwprojecten, al is de precieze omvang van de gevolgen voor de woonsector nog niet duidelijk. Terwijl het kabinet juist met de aanpak van de wooncrisis goede sier wil maken op Prinsjesdag, staan er 18.000 bouwprojecten in de wacht.

Nederland zou Nederland niet zijn als er niet al een commissie aan de slag is om te studeren op de gevolgen van het stikstofvonnis. Maar van politici mag meer worden verwacht dan dat zij hun coalitiepartners eenzijdig bestoken met drastische plannen, van bewindspersonen verwachten we meer dan dat zij hun energie steken in het zoeken naar listen om toch 130 kilometer per uur te kunnen rijden.

Het was al teleurstellend dat – na het Urgenda-vonnis – de rechter er opnieuw aan te pas moest komen om de regering te dwingen afspraken te respecteren, om onze leefomgeving te beschermen en zo Nederland ­leefbaar te houden voor volgende generaties. Nodig is een politiek die erkent dat we kool (economie) en geit (natuur) niet allebei kunnen sparen.

Werk in uitvoering

Premier Rutte noemde komend parlementair seizoen het jaar van ‘werk in uitvoering’. Laat dat ook gelden voor het uitvoeren van het stikstofarrest. Dan is het goed mogelijk dat drastische inkrimping van de veestapel de beste oplossing is, als onderdeel van een totaalplan en voorzien van benodigde investeringen. 

De tijd van hier de regels wat oprekken, daar de uitstoot wat compenseren is voorbij.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden