null Beeld
Beeld

CommentaarBasisschoolsluiting

Een schoolsluiting heeft geen oog voor kwetsbare kinderen

Redactie Trouw

Dat de hamer dit keer groot moest zijn om het virus te bestrijden, werd in de loop van dit weekend duidelijk. En dat middelbare scholen waar veel kinderen elkaar besmetten daarvan de dupe zouden zijn, wekt geen verbazing. Maar dat de basisscholen ook hun deuren moesten sluiten, kwam als een verrassing.

Zelfs leden van het Outbreak Management Team (OMT) hebben de afgelopen weken keer op keer gezegd: doe het niet, het (primair) onderwijs is een groot goed. Het aantal kinderen tot 12 jaar dat positief testte, is gestegen en ligt nu op zo’n 4 procent, maar dat kan ook komen doordat jonge kinderen zich voorheen amper lieten testen. Daarnaast signaleert het RIVM dat die besmettingen vaker buiten dan in de school plaatshebben.

Het kabinet plaatst deze zeer ingrijpende maatregel in een breder perspectief: ieder ritje naar school en het uitzwaaien op het schoolplein betekent een extra contactmoment en dat geeft het virus een nieuwe kans. Daar valt wat voor te zeggen, hoewel onduidelijk blijft hoe groot het effect is.

Black Friday

Het andere argument dat coronaminister Hugo de Jonge gebruikt om de schoolsluiting te verdedigen is op z’n zachtst gezegd dubieus: de basisscholen moeten dicht omdat ouders te vaak naar kantoor gaan. Als kinderen gedwongen thuisblijven, volgen hun ouders automatisch, is de gedachte. Kinderen worden ingezet om het gedrag van hun ouders te corrigeren. Terecht tekende de linkse oppositie daar gisteren in een Kamerdebat protest tegenaan. Waarom pakt het kabinet de werkgevers niet harder aan, en waarom werd er niet eerder ingegrepen toen de winkelstraten een paar weken geleden vol stroomden vanwege Black Friday?

Eén ding is zeker: de samenleving is geschrokken van de plotselinge schoolsluiting. Dat heeft vast een positief effect op de besmettingscijfers, maar niet op de kinderen uit sociaal zwakkere milieus. Premier Mark Rutte belooft dat er voor de kwetsbare kinderen tijdens deze tweede lockdown een oplossing wordt gevonden. Maar laat het kabinet dan heel goed nadenken over passende opvang, want juist deze groep heeft baat bij structuur en hecht aan een vertrouwde omgeving. Je eigen klas, op je eigen school, met je eigen juf of meester, is echt iets anders dan een dag naar een vreemde opvang met kinderen die je niet kent.

De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman zei in het Parool dat de schoolsluiting blijvende, negatieve gevolgen kan hebben, met name op kinderen uit sociaal zwakkere milieus. Met die gedachte in het achterhoofd is het de vraag of het effect van de lockdown opweegt tegen de achterstanden die een grote groep nu oploopt en waarschijnlijk niet meer kan inhalen.

Lees ook:

Kijk naar de overvolle winkelstraten, niet naar de scholen

Nu de daling van het aantal besmettingen stagneert, komt het sluiten van de scholen opnieuw ter sprake. Maar deze keer trekken niet de leraren aan de bel. Het is het Outbreak Management Team (OMT) dat zich zorgen maakt over het aantal jongeren dat besmet raakt. Dat ligt boven het landelijk gemiddelde. Het OMT onderzoekt nu de mogelijkheid om de kerstvakantie een week langer te laten duren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden