null

Lezersreacties

Een rattenplaag bij vluchtelingen, dat geeft te denken

Redactie Trouw

Rattenplaag

Woorden schieten tekort bij het lezen over de barre toestand van de vluchtelingenopvang bij Den Bosch. Volgens locatiemanager Carla van Kuijk van deze plek, eigendom van een lid van de familie Van der Valk, is de locatie “inderdaad niet perfect, maar wel een verbetering ten opzichte van de plek waar de vluchtelingen vandaan komen”. Maar de Afghanen zijn niet gevlucht in verband met de huisvesting, maar voor de ­Taliban. Het is tenhemelschreiend dat het Coa en Van der Valk dit laten gebeuren. Ik roep alle Nederlanders op om de Van der Valk-keten te ­boycotten totdat die zorgt voor een menslievend bestaan voor onze vluchtelingen.

Tineke Knot Groningen

Rattenplaag (2)

De opvang naast een kasteeltje in Den Bosch zou modderig zijn en er zouden ratten lopen. Maar misschien kunnen deze asielzoekers, die de hele dag thuis zijn, zelf ook eens iets doen aan dat terrein? Opruimen bijvoorbeeld en zelf wat tegels leggen om de boel te verbeteren.

Ruud Kraan Aalsmeer

Koe

Marjolein de Rooij van de Vakbond voor Dieren stelt dat er vanuit de koe zelf bezien geen enkele reden is een voedingssupplement te nemen, waardoor de methaanuitstoot omlaag gaat. En wij mogen de koe niet dwingen. Maar wacht even, vanuit de koe zelf bezien is er ook geen enkele reden om haar hele leven lang melk te geven. En wij dwingen haar daar wel toe.

Monique Vroemen Arnhem

Restaurantporties

Aan de lezersreacties (Opinie, 20, 21 en 22 februari) over te grote porties in restaurants voeg ik twee tips toe. Neem wat te veel is mee naar huis en eet het de volgende dag. Beter dan weggooien. Of bestel twee voorgerechten. Bijvoorbeeld soep en salade. Voordeel is dat de tijd van genieten in een restaurant langer is dan bij enkel een hoofdgerecht bestellen.

Hennie Jensen Dieren

Andere toon

Als boerin heb ik de laatste jaren regelmatig op het punt gestaan Trouw op te zeggen. Als je overal de schuld van krijgt zonder dat er ook iets van perspectief is, word je verdrietig en boos en dat helpt niet echt. We deden alles fout en werden als onnozel betiteld, omdat we blindelings zouden doen wat de grote agrobedrijven van ons vragen. Maar omdat ik niet binnen een eigen bubbel wil zitten, is het abonnement gebleven. En nu al een paar weken lees ik genuanceerde verhalen met heldere uitleg van Lukas van der Storm. Zo kom je tot oplossingen. Zoals Remkes al zei, de toon is bepalend.

Clara van Ravenhorst Woudenberg

Representatief

Een Kamermeerderheid ondersteunt de wens van de SGP om te onderzoeken of organisaties en burgers die procederen tegen de overheid daarvan weerhouden kunnen worden omdat zij niet ‘representatief’ genoeg zouden zijn. Als voorbeeld worden genoemd Urgenda en Mobilisation for the Environment, alsof deze organisaties procederen als hobby hebben. Mijns inziens komen ze in het geweer als de overheid een loopje neemt met haar eigen wetten en zelf ondertekende verdragen. Inperking van rechtsmogelijkheden zien we in landen waar de democratie op de tocht staat. Ik hoop niet dat wij ook deze heilloze weg op gaan.

Tamme Afman Zwolle

Representatief (2)

Volgens SGP-Kamerlid Chris Stoffer representeren activistische organisaties niet het algemeen belang, maar een veel kleiner specifiek ­belang. Laat nou net de SGP zelf zo’n activistische club zijn die een bescheiden ‘specifiek belang’ vertegenwoordigt. Blijft wonderlijk dat een christelijke beweging het welzijn van de schepping ondergeschikt acht aan de mores van de ­politiek.

André de Bruijn Hoevelaken

Representatief (3)

De mogelijke inkrimping van rechtszaken tegen de overheid betreft organisaties van burgers die voor zichzelf of anderen opkomen. Hoe kan het CDA dit ondersteunen? Dit lijkt te bevestigen dat het geen vergissing binnen deze partij was om enkele jaren geleden steeds Pieter Omtzigt dwars te zitten inzake de toeslagenaffaire.

Jan Willem Oosting Noordwijk

Frituurvet

Luchtvaartmaatschappijen komen met ronkende persberichten over vliegen op frituurvet. Ook zou dit vet op redelijk grote schaal worden bijgemengd in vrachtwagens en meldde Arriva dat alle eigen treinen in Groningen en Friesland op biodiesel rijden, bijvoorbeeld gemaakt van frituurvet. Nu weer een stuk over KLM en frituurvet (Economie, 23 januari). Hoeveel porties friet moet de Nederlander per dag eten om aan al dat frituurvet te komen?

Jaap Molenaar Amsterdam

Vertrouwen

“Het vertrouwen in de overheid is nog steeds heel laag,” is de laatste zin van het artikel over herstel van de aardbevingsschade (Trouw, 22 februari). Maar het eigenlijke probleem is: het vertrouwen van de overheid is nog steeds heel laag. Daardoor verzandt de hulp in bureaucratie. De angst bij de overheid dat iemand meer krijgt dan waar hij recht op heeft, is veel groter dan de angst dat iemand niet krijgt waar hij recht op heeft.

Jan Dirk Buizer Culemborg

Partijverbod

Nederland zal juridisch struikelen over een partijverbod voor Forum voor Democratie, schrijft Bastiaen Huijnen (Opinie, 23 februari). Hij vergeet nog te melden dat FvD veruit het grootste aantal leden van alle democratische partijen heeft. Alleen al dat aspect zal voldoende zijn om vanuit het Europees mensenrechtenverdrag geen verbod op FvD uit te vaardigen, helaas.

Aernout Bakels Berkel-Enschot

Provincie

Politieke kopstukken uit Den Haag profileren zich in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing op allerlei wijzen. Trouw doet daaraan mee door lijsttrekkers van de Eerste Kamer te interviewen (de Verdieping, 21 februari). Het wordt tijd de lijsttrekkers uit de provincies in de schijnwerpers te zetten. Dan horen we eindelijk eens waarover het in welke provincie gaat om over te ­kunnen stemmen.

Paula Visser Malden

Zweverig

In het kader van de Maand van de Heilige Natuur was er vorige week een mevrouw die op een kei middenin een Tilburgse beek tegen het water murmelde. Nu weer een dame die in de bomen klimt om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken (Religie & filosofie, 22 februari). Trouw: misschien wel de zweverigste krant van Nederland.

Michel van Straten Ridderkerk

Oorlog

Een jaar lang ‘militaire operatie’ in Oekraïne, gisteren las ik Ezechiël 33, 11: ‘Kom terug van de heilloze weg die jullie zijn ingeslagen, keer om, want waarom zouden jullie ­sterven?’

Cor Baljeu Dalfsen

Oorlogshaiku

Te lang het jaar van

wees, weduw, dood. Langer duurt

leven op veerkracht.

Henrie Ensink Emmen

Niet-hetero’s krijgen het alleen maar slechter

Jeugdtheatergezelschappen die op scholen voorstellingen geven over seksualiteit en genderidentiteit krijgen geregeld te maken met vervelende opmerkingen vanuit de klassen (Trouw, 22 februari). De juridische gelijkberechtiging van hetero’s en homo’s ten spijt, is er de afgelopen jaren een steeds duidelijker achteruitgang van de maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit waar te nemen.

Ik vermoed dat de oorzaken met name gevonden kunnen worden in de algemene verharding van de maatschappij (met bijbehorende afkeer van minderheden). En ook in de veranderende demografische samenstelling van de bevolking (met toegenomen invloed van culturen die in het algemeen niet homovriendelijk zijn).

De gevolgen zijn inmiddels het duidelijkst te zien op de scholen, waar ‘homo’ al jarenlang het populairste scheldwoord is. Dat 82 procent van de docenten meldt dat hun leerlingen kwetsende opmerkingen maken over lhbti+’ers verbaast mij helaas dan ook niet. Het doet mij wel vrezen voor de toekomst, want het gaat nog sneller bergafwaarts dan ik dacht.

De moeizaam verworven gelijkwaardige positie van niet-heteroseksuelen in ons land zal waarschijnlijk van korte duur blijken te zijn geweest. Ik ben blij dat ik in ieder geval de vrolijke en vrije jaren negentig en nul heb ­meegemaakt.

Fred Sevriens Den Haag

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden