Weblog

Een president bemoeit zich niet met de armoede in de Mississippi Delta

Straatbeeld in Greenville. Beeld Erik van Zwam
Straatbeeld in Greenville.Beeld Erik van Zwam

Nee, erg opgetogen is hij niet over de presidentsverkiezingen in de VS. "In Washington zijn ze alleen maar met zichzelf bezig en hun partij." Pastoor Bill Henry van de St. Joseph Catholic Church aan Main Street in Greenville in de Mississippi Delta vindt het vreselijk zoals het nu gaat.

Erik van Zwam

"Het enige dat ze nu doen is elkaars goede naam door het slijk halen. Ieders privéleven overhoop te gooien." Namen van presidentskandidaten noemt hij niet: geen Donald Trump, Hillary Clinton of Bernie Sanders. Als priester spreekt hij geen voorkeur uit, dat vindt hij naar zijn parochie ongepast.

In Greenville wonen 34.400 mensen en er zijn 98 kerken. Alleen al aan Main Street zijn er vijf, allemaal met blanke dominees of die ene pastoor. Terwijl Greenville voor 78 procent zwart is en arm. "De armoede hier is groot. Veel werkloosheid. Vooral onder zwarte jongeren. Er is nauwelijks werk te krijgen." Daar zouden de presidentsverkiezingen over moeten gaan, maar dat is niet het geval.

Katoenplantages
"Greenville, de Mississippi Delta, is heel anders dan de rest van de Verenigde Staten. Het behoort tot het armste deel van het land." Vroeger werkten velen in de katoenpluk, maar die dagen zijn over nu machines het hebben overgenomen. Waar eens op 4000 hectare katoenplantages 200 zwarte landarbeiders werkten, zijn er nu nog maar 3 nodig en die zijn hoog opgeleid en blank.

Tekst gaat verder onder de foto.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

In de Verenigde Staten is Main Street, de hoofdstraat, het centrum van menig metropool en plattelands gehucht. Trouw-verslaggever Erik van Zwam volgt de machtige Mississippi van het hoge noorden naar het diepe zuiden. Onderweg stopt hij steeds in Main Street ergens langs de rivier om de lokale stemming te peilen over de presidentsverkiezingen. Zijn zesde aflevering van zijn blog komt uit Greenville in de Mississippi Delta.

Mississippi Rivier waar Main Street in Greenville op uitkomt. Beeld Erik van Zwam
Mississippi Rivier waar Main Street in Greenville op uitkomt.Beeld Erik van Zwam

"We moeten het hier zelf oplossen. Sinds de jaren zeventig is ook veel andere industrie weggetrokken en daarmee ook de banen." Meer dan de helft van de gebouwen en winkels in de binnenstad staat leeg en is in een verre staat van verval. Main Street dat op de Mississippi Rivier uitkomt uitgezonderd. Hier staan een paar grote kerken, het stadhuis, de rechtbank, het hoofdbureau van politie en zijn de advocatenkantoren.

Afspiegeling van de stad
Pastoor Bill Henry heeft zijn hoop gevestigd op de kersverse burgemeester Errick Simmons die nieuwe industrie wil halen naar Greenville. Hoop doet leven, maar er is nog geen interesse. Zelf richt hij zijn werk op de middelbare school van de Kerk, St. Paul. Het is een particuliere school, en daarom al een stuk beter dan de openbare scholen. "We hebben een goede balans. Zeker de helft van onze leerlingen is Afro Amercain. We vormen een goede afspiegeling van de stad. We hebben ook een hulpprogramma voor 150 voornamelijk zwarte studenten die eten en kleding krijgen."

Hij wil maar zeggen, hij en zijn parochie doen hun best. "Als iedereen er nu eens de schouders onder zou zetten." Henry doelt op de welgestelden in de staat van Mississippi. Daar is nog veel te winnen. Op landelijk niveau, van een nieuwe president verwacht hij weinig. "Als president heb je een goed persoon nodig, met uitstekende moraal en een sterk karakter", zegt hij veelbetekenend. Meer wil hij er niet over kwijt, maar het zegt genoeg.

Pastoor Bill Henry van de St. Joseph Catholic Church. Beeld Erik van Zwam
Pastoor Bill Henry van de St. Joseph Catholic Church.Beeld Erik van Zwam

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden