CommentaarCoalitie

Een politieke doorbraak in Spanje

null Beeld
Beeld
Redactie Trouw

Het is zonder meer een doorbraak. Voor het eerst in pakweg tachtig jaar krijgt Spanje weer een coalitieregering. Een duidelijk linkse coalitie, die bovendien het gesprek aangaat met Catalaanse nationalisten. En hopelijk zorgt ook dat voor een doorbraak.

Na vier verkiezingen in vier jaar tijd en een serie ­instabiele minderheidsregeringen wist de sociaal-democraat Pedro Sánchez van de PSOE ditmaal een regering te smeden met de linkse activisten van Unidas Podemos. Dat is het paradoxale gevolg van de laatste stembusgang, toen deze partijen beide verloren en het populistisch-rechtse Vox juist won.

Alleen door de handen ineen te slaan, kunnen ze nu in de vijfde economie van Europa hun beleid vormgeven. Dat betekent – als de plannen doorgaan – een hoger minimumloon, gematigde huren, meer zekerheid voor werknemers en hogere belastingen voor de hogere inkomens. De meeste analisten denken niet dat de coalitie ongebreideld gaat smijten met geld, wat slecht zou zijn nu de Spaanse economie na de diepe crisis van een decennium geleden weer behoorlijk draait.

Pijnpunt, vooral voor rechts in Spanje, is de gedoogsteun die nationalistische regiopartijen geven aan de coalitie, waaronder de grootste (en linkse) Catalaanse partij ERC, ofwel Esquerra. Sanchez heeft hen een dialoogtafel beloofd om over de toekomst van Catalonië te praten. Dat is een uitstekend idee, gezien de patstelling die was ontstaan tussen de Catalaanse nationalisten en de regering in de hoofdstad na het omstreden onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Spaans rechts schreeuwt nu moord en brand, en waarschuwt dat het land uiteen zal vallen. Maar Spanje moet verder, en ­serieuze dialoog is de enige manier om zonder geweld het debat over de toekomst weer op gang te krijgen.

Ook elders ontstaan nieuwe politieke samenwerkingen

Sanchez is daarmee over zijn eigen schaduw heen ­gesprongen: eerder wilde hij niet afhankelijk zijn van de regionale nationalisten. En in de complexe Europese politieke stelsels vol fragmentatie is het goed dat leiders dergelijke sprongen durven maken. Ook elders ontstaan nieuwe samenwerkingen, bijvoorbeeld in Oostenrijk, waar de rechtse ÖVP en de Groenen tot een verbond kwamen dat niet echt voor de hand lag. Nederland heeft er uiteraard al langer ervaring mee.

Voor Spanje valt vooral te hopen dat deze regering het langer uithoudt dan de vorige drie. Ze is met een flinterdunne meerderheid gekozen en afhankelijk van kleinere partijen om beleid daadwerkelijk tot stand te brengen. Zowel voor de economie als voor het politieke klimaat zou het, na de jaren van diepe verdeeldheid in Spanje, heel goed zijn als de stabiliteit terugkeert.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden