Commentaar

Een pleidooi voor kernenergie ontkent de noodzaak onze welvaart te temperen

Beeld ANP XTRA

De VVD behoorde in politiek Den Haag steevast tot de politieke minderheid die kernenergie een kans wilde geven in de toekomstige energiemix in Nederland. 

Nu het maar zeer de vraag is of Nederland ooit zal kunnen voldoen aan de in de akkoorden van Parijs gestelde doelen rond de uitstoot van koolstofdioxide, heeft de liberale fractievoorzitter Klaas Dijkhoff er inderdaad een redelijk krachtig argument bij om te pleiten voor de opening van een nieuwe kerncentrale in Nederland.

De discussie over het al dan niet toepassen in Nederland van kernenergie zit al decennialang muurvast. Sterker, sinds de jaren zeventig rust er een taboe op het onderwerp, daarna nog versterkt door de rampen met de kerncentrale in Tsjernobyl en het Japanse Fukushima.

Sindsdien is er echter wel het één en ander veranderd dat het pleidooi sterker maakt om de discussie te heropenen en die discussie het liefst ook zonder emoties te voeren. Moderne centrales zijn veiliger geworden. Het radioactieve afval zal altijd een immens probleem zijn en blijven, maar is door nieuwe technieken toch minder groot en apocalyptisch dan het door de fervente tegenstanders van kernenergie vaak wordt voorgesteld.

Welvaartsniveau

Aan het voorstel van Dijkhoff gaat een belangrijke premisse vooraf, die, mocht de discussie over de toepassing van kernenergie heropend worden, ook nadrukkelijk onder ogen gezien moet worden. Aan kernenergie valt niet of nauwelijks te ontkomen als we het huidige niveau van energieconsumptie in Nederland en in de rest van de wereld willen handhaven. En dat zullen we moeten als we het huidige hoge welvaartsniveau in dit land in stand willen houden.

Er valt veel voor te zeggen dat welvaartsniveau wat te temperen – en dat niet alleen omdat we de huidige uitstootniveaus van CO2 niet kunnen handhaven. Veel algemener moeten we constateren dat de mens roofbouw pleegt op de planeet en haar uithoudingsvermogen te zeer op de proef stelt.

Zo bezien is een pleidooi voor het toepassen van kernenergie een ontkenning van de noodzaak onze eisen aan onze materiële omgeving te temperen. Daarover hebben we Klaas Dijkhoff en zeker de VVD tot nu toe niet gehoord.

De vorige brede maatschappelijke discussie over kernenergie, begin jaren tachtig van de vorige eeuw, was een complete mislukking. Dat is echter absoluut geen reden om een nieuwe poging, zo de VVD daarvoor zou voelen, te blokkeren. Het zou in dat geval echter wel een goede zaak zijn als ook de vraag aan de orde zou komen of het huidige consumptieniveau nog wenselijk is, dan wel dat we tot inkeer moeten komen met het oog op de toekomst van onze aanwezigheid op deze planeet.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees meer commentaren op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

De VVD breekt lans voor omstreden kernenergie

De VVD doet een voorstel dat op het Binnenhof al tijden omstreden is: bouw nieuwe kerncentrales. Alleen dan, redeneert fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, kan Nederland de klimaatdoelen halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden