null Beeld

Lezersreacties

Een persoon met dementie vertoont geen probleemgedrag

Redactie Trouw

Geen probleemgedrag

Met interesse heb ik het artikel over palliatieve sedatie bij dementie gelezen. Storend vind ik de term ‘probleemgedrag’ die overigens ook in de zorg veel wordt gebezigd. De persoon met dementie vertoont geen gedrag omdat hij of zij ‘lastig’ wil zijn. Het gaat om onbegrepen gedrag, dat inderdaad problematisch is voor de omgeving en voor veel lijden kan zorgen, bij de patiënt en bij de naaste.

Gerda Potze, geriatrieverpleegkundige Loppersum

Zwaar oorlogsmaterieel

Als je de verwoestingen in Oekraïne ziet, besef je pas wat ontzettend veel en wat een ontzettend zwaar oorlogsmaterieel geproduceerd wordt. Zouden de mensen die dat ontwerpen en produceren ook met ontzetting en met tranen in de ogen zitten te kijken hoe miljoenen mensenlevens daarmee verwoest worden?

Jean Peeters, Eindhoven

Schreeuwen om mondkapjes

Groen en geel erger ik mij aan de brief van René Valkema uit Haren (Opinie, 25 maart), waarin hij meent dat minister de Jonge maar moet opstappen om zo het vertrouwen in de politiek te herstellen. En dat terwijl iedere welwillende burger heeft kunnen zien en lezen hoe de dames en heren parlementsleden stonden te springen en te schreeuwen dat er mondkapjes moesten en zouden ­komen. En dan nu spreken over ­opzeggen van vertrouwen in de ­minister, die alles uit de kast moest halen om aan dat hopeloze geroep tegemoet te komen. Als Hugo de Jonge moet opstappen, dan kan wat mij betreft de hele Tweede Kamer zijn biezen pakken.

Frank Hendriks, Nijmegen

Pechstudent

Beste pechstudent, laat je niet afschepen met een lullige voucher, een compensatie van maximaal 1400 euro en schuld die in de vele tienduizenden loopt. De rest van je leven zal je belasting moeten betalen voor het onderwijs of AOW van andere generaties. Generaties die trouwens wel beurzen konden of kunnen krijgen. Ik weet het, mijn generatie heeft jouw generatie te lief opgevoed. We hebben je niet geleerd om te vechten. Maar als je maar half zo boos bent als ik, doe dan voor een keer iets heel ouderwets: protesteer. Staak. Verzet je. Bezet de universiteiten, hogescholen en mbo’s. Voor mijn part: stap naar de rechter. Dit beleid is totaal onrechtvaardig.

Irma Hak, Asselt

Technisch niet mogelijk

Volgens minister Dijkgraaf kan de tegemoetkoming voor leenstelselstudenten pas in 2025 overgemaakt worden (Trouw, 26 maart), want “eerder is technisch niet mogelijk”.Het lijkt me een mooi protest: al onze belastingen pas over 3 jaar betalen, met als reden: “eerder is technisch niet mogelijk”.

P.J. Plooy, Breda

Middelvinger

In tegenstelling tot John Graat in zijn column van 26 maart zie ik toch echt vooruitgang in het gedrag van Marc Overmars. In plaats van een dickpic stuurt hij nu naar deze vrouwen slechts een opgestoken middelvinger.

Michiel de Groote, Hoogeveen

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezers@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden