OpinieCommentaar

Een ontslagverbod is een te rigide maatregel

null Beeld
Redactie Trouw

Minister Wouter Koolmees nam vorige week vrijdag een belangrijk voorschot op het binnenkort te presenteren tweede steunplan om de gevolgen van de coronapandemie voor het bedrijfsleven te verzachten. Bedrijven die steun krijgen zullen niet langer gebonden worden aan de voorwaarde dat er geen personeel ontslagen mag worden.

Dat deze voorwaarde wel in het eerste steunpakket stond, geeft geen principiële keuze aan van het kabinet. De verklaring daarvan ligt in de hoop en verwachting van ook het kabinet dat bedrijven met zeer tijdelijke steunmaatregelen door een kortstondige moeilijke ­pe­riode te helpen zouden zijn.

Laat de gewone wetten van de economie hun werk doen

Nu in sommige sectoren van de economie nog maanden sprake zal zijn van beperkende maatregelen, en ze zullen kampen met de negatieve gevolgen op omzet en bedrijfsresultaten, is het verstandig de gewone wetten van de economie weer voorzichtig hun werk te laten doen. Bedrijven met een zeer gezond bedrijfsmodel uiteindelijk toch laten omvallen, daar heeft niemand iets aan. Op den duur zou dat zelfs kunnen leiden tot een hogere werkloosheid dan wanneer aan zachte maatregelen wordt vastgehouden.

Deze conclusie wordt niet met veel enthousiasme getrokken. Ontslag blijft een uiterst redmiddel, maar uiteindelijk mag het middel niet erger worden dan de kwaal. Dat de vakbeweging nog aarzelt en uiteindelijk harde voorwaarden zal gaan stellen aan het toestaan van ontslagen als mogelijkheid is niet meer dan terecht.

Een te hoog tekentafelgehalte

Ondertussen is het een wijs besluit de advisering aan het kabinet over de aanpak van de coronacrisis uit te breiden met mensen uit de economische hoek. Het groteske debat vorige week tussen premier Mark Rutte en zijn partijgenoot VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, over welke mensen op welke afstand van elkaar op een terras mogen zitten, was een duidelijk bewijs van het hoge tekentafelgehalte van de aan het kabinet verstrekte adviezen. Alsof een viroloog gevraagd kan worden tot in de kleinste details te doordenken wat er op een terras kan en mag plaatsvinden zonder risico’s te vergroten. Daarvoor is een veel bredere afweging nodig.

Dat die er in het begin van de crisis (nog) niet was, is volstrekt begrijpelijk. Vanwege de ernst van de uitbraak, maar ook omdat alles vanaf het begin nieuw is en al lerende knelpunten en nieuwe vragen opdoemen.

Toch is tot uitbreiding van de kring van adviseurs rijkelijk laat besloten. Er lagen allang verzoeken in die richting. De economie zal de komende tijd steeds meer aandacht vragen. Dat zal onvermijdelijk ten koste gaan van de vanuit het oogpunt van volksgezondheid beste oplossingen. Dat zullen we moeten leren accepteren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden