null Beeld

CommentaarVrouwen in de top

Een of twee vrouwen is niet genoeg, voor een divers personeelsbestand zijn radicale maatregelen nodig

Een radicale oplossing voor een hardnekkig probleem. Zo laat het aannamebeleid van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zich het best omschrijven. De universiteit nam het afgelopen jaar enkel vrouwen aan voor posities variërend van universitair hoofddocent tot hoogleraar. Als na zes maanden geen geschikte kandidaat was gevonden, mochten ook mannen zich melden. Het doel: 30 procent van het wetenschappelijk personeel moet vrouw zijn, inmiddels zit de universiteit op 26 procent.

Een prestatie. Al jaren bungelt Nederland onder aan de Europese ranglijstjes als het gaat om het percentage vrouwelijke hoogleraren. Het blijkt lastig om daar verandering in te brengen. Op TU/e kunnen ze erover meepraten. Van quota, tot streefcijfers, tot divers samen­gestelde sollicitatiecommissies, alles probeerden ze om de instelling aantrekkelijk te maken voor vrouwen. Het werkte niet. Vandaar de radicale oplossing om vrouwen voor te trekken. Begrijpelijk. Zeker als je bedenkt dat de TU/e het laagste aandeel vrouwelijke wetenschappers van Nederland en zelfs Europa heeft.

Soms zijn radicale maatregelen noodzakelijk

Toch gaat het te ver, oordeelde het College voor de Rechten van de Mens, nadat antidiscriminatiebureau ­Radar een klacht had ingediend. Tientallen mannen beklaagden zich omdat ze zich gediscrimineerd voelden. Daarin krijgen ze nu gelijk. Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden mag een instelling maatregelen ‘nemen om gelijkheid tussen vrouwen en mannen te bevorderen’. De universiteit toont de noodzaak voor het beleid onvoldoende aan, aldus het College. Op sommige faculteiten lukte het in het verleden wel vrouwen aan te nemen zonder voortrekken. Het kan dus best. Bijvoorbeeld door geld te reserveren voor vrouwelijke wetenschappers. Zoek naar slimme oplossingen, is de boodschap.

Daar zit wat in. Toch blijft het lastig, zeker in de wetenschappelijke wereld die bekendstaat als zeer competitief. Machtsmisbruik ligt op de loer. Daar kunnen vrouwen zich net zo goed schuldig aan maken. Maar op dit moment is een kwart van de hoogleraren vrouw, tegenover 75 procent man. Om het systeem echt te veranderen heb je minimaal 30 procent vrouwen of mensen uit een andere groep nodig, aldus politicologe Liza Mügge eerder in een interview met deze krant. Met één of twee vrouwen red je het niet.

Soms zijn radicale maatregelen daarom noodzakelijk. Dat heeft in het geval van de TU/e gewerkt. De universiteit klimt uit een diep dal omhoog en het streefcijfer van 30 procent is in zicht. Met slimme oplossingen, zoals het College die voorstelt, moet het lukken om het personeelsbestand diverser te maken.

Het commentaar is de mening van de Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden