CommentaarNieuwe maatregelen

Een noodzakelijk politiek besluit

Met 50 procent van de kennis moeten we 100 procent van de besluiten nemen. Deze uitspraak van premier Rutte dateert van bijna drie weken geleden, maar hij geldt nog steeds. Op 12 maart kondigde Rutte het eerste grote pakket maatregelen in de strijd tegen het virus aan, dat van kracht zou blijven tot eind maart, daarna 6 april. Gisteravond kwamen daar nog eens drie weken bij, tot 28 april. Het lijkt een wereld geleden: half maart pas vijf doden, nu zijn dat er volgens de jongste cijfers van het RIVM ruim duizend.

Vanaf het begin van de crisis vaart het kabinet op het ‘kompas van wetenschappelijke kennis’, zoals Rutte het in zijn tv-toespraak verwoordde. Aan de premier en zijn team de lastige taak om de dagkoersen en statistieken te vertalen naar concrete maatregelen. Grondig wetenschappelijk onderzoek van de feiten kost tijd – zie het onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen – die er nu niet is. Dat daarbij af en toe fouten worden gemaakt is onvermijdelijk. Het cliché ‘met de kennis van nu hadden we toen anders gehandeld’ is nog nooit zo waar geweest.

Nieuwe vragen

Daarbij is de beschikbare kennis verre van compleet. Weten we nu zoveel meer dan een paar weken geleden? Dat wel, maar daar komen telkens nieuwe complexe vragen bij. De sociale quarantaine waarin Nederland zich bevindt, heeft effect. Maar hoevéél effect weten we niet. De voorspellingen over de bezetting van ic-­bedden worden bijvoorbeeld voortdurend ingehaald door de werkelijkheid. Dat blijft een race tegen de klok.

Het is goed dat het kabinet blijft luisteren naar de wetenschap. Daar kunnen politici in sommige andere landen een voorbeeld aan nemen. Het is ook de opdracht voor het kabinet om deze feiten te vertalen naar beleid en de maatschappelijke effecten ervan mee te wegen. Het RIVM is immers niet de baas in Nederland.

De politiek heeft het primaat en politici moeten dit vervolgens ook goed uitleggen. Gelukkig slaagden Rutte en zijn collega De Jonge daar gisteren al veel beter in dan op eerdere persconferenties. Het siert deze bewindslieden dat zij ook blijven zeggen wat we allemaal nog niet weten.

Draagvlak en begrip zijn enorm belangrijk, zie ook de missers die het kabinet hiermee deze dagen op het Europese toneel maakt. Of het enorme steunpakket bijvoorbeeld helpt, en uitvoerbaar is, zal ook pas veel later zichtbaar worden. De druk is immens, en er staan miljoenen stuurlui aan wal. Deze crisis kent immers geen gelijke.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden