Commentaar

Een nieuwe protestgeneratie? Het begin is er

Klimaatspijbelaars in Brussel. Beeld BELGA

Klimaatspijbelaars. Het is een mooie geuzentitel voor de Nederlandse scholieren die morgen naar Den Haag gaan om te demonstreren voor meer klimaatmaatregelen. Het zou ook de suggestie kunnen wekken dat het hen vooral erom te doen is niet naar school te moeten. 

Minister van onderwijs Arie Slob heeft er al op aangedrongen dat de scholieren in het weekeinde actievoeren. Eigenlijk is de geuzennaam klimaatspijbelaars niet correct. Spijbelen, dat doet toch denken aan lekker rondhangen of gewoon in je bed blijven liggen. De scholieren die donderdag in Den Haag worden verwacht, nemen de moeite om een dag te besteden aan een zaak die hen direct raakt.

Uit onderzoek onder jongeren dat vandaag in deze krant verschijnt, blijkt bovendien hoe sterk het klimaat bij hen leeft. Anders dan bij veel ouderen is er bij de nieuwe generatie geen twijfel aan de aanstaande klimaatverandering. Ze zien die als de grootste bedreiging voor hun toekomst en die van de generatie na hen. Zoals een van de scholieren het in het onderzoek verwoordt: “Mijn kleinkinderen gaan het niet overleven.”

Polderen 

De actie in Nederland, in navolging van andere landen waarbij vooral de opkomst in België eruit sprong, wordt bovendien op de gebruikelijke poldermanier ingekleed. Scholieren hebben toestemming nodig van hun ouders en scholen zien ook graag bewijs dat hun leerlingen daadwerkelijk naar Den Haag zijn afgereisd. Al met al is het woord spijbelen eigenlijk niet meer op zijn plaats.

Hoewel de actie dus vakkundig is ingekaderd en er van openlijke rebellie geen sprake lijkt te zijn, zijn er toch tekenen dat deze scholieren een soort nieuwe protestgeneratie vormen. En dan niet politiek ideologisch geladen zoals decennia terug bijvoorbeeld bij de demonstratie tegen kernwapens, maar een generatie die min of meer spontaan actie voert voor een belangrijk onderwerp dat de scholieren allemaal aangaat. De ideologische generatie van toen heeft lang geklaagd dat ‘de jeugd van nu’ niet in actie is te krijgen. Het is afwachten hoe groot de opkomst morgen is, maar het begin is er.

Op een aantal punten lijken de scholieren overigens veel op volwassenen, blijkt uit het onderzoek. Ze zien klimaatverandering als een ver-van-mijn-bed-show en het is nog maar de vraag of ze hun huidige leven, waarin vliegen vaak normaal is, ervoor willen aanpassen.

Toch verdient hun protest een kans. Dat beseften ook de schoolleiders die deze week vrij onverwacht de boodschap afgaven het juist prima te vinden dat de leerlingen de klas verruilen voor de actie. Zoals een van hen het eerder al mooi in deze krant formuleerde: een doel van het onderwijs is ook het opleiden van een kritische generatie.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden