null

OpinieFormatie

Een nieuw kabinet zonder CDA is zeker niet uitgesloten

Beeld Trouw

Is het wel wenselijk en nodig dat het CDA weer mee gaat regeren? Want de grote vraagstukken die een nieuw kabinet op zijn bord heeft, vergen moed en stabiliteit, aldus Frank van der Meijden, lezer te Bussum.

Frank van der Meijden

In de beschrijving van een mogelijke ­regeringscoalitie (Trouw, 2 juni) valt één ding op: in alle varianten neemt het CDA deel aan het kabinet. Maar is dat wel zo nodig of wenselijk? Er zijn vraagtekens bij te plaatsen.

De afgelopen tijd bleek het CDA een onzekere factor. CDA-leider Wopke Hoekstra spreekt over inhoudelijke verschillen met de PvdA en GroenLinks, partijen die ook zouden kunnen instappen bij de formatie. Die verschillen zijn echter te overwinnen. Maar hoe stabiel is het CDA?

Hoekstra is geen onbetwiste leider. ­Belangrijke CDA-leden als Van Dam en ­Ensberg zetten vraagtekens bij de koers en een deel van de achterban wil niet met Rutte verder. De mening van Omtzigt is ­onbekend. Hoekstra zelf laat in het midden of deelname van het CDA aan het nieuwe kabinet logisch is.

Het CDA ontziet de agrarische sector

Eén van de grootste vraagstukken waar we voor staan, is het klimaat. De agrarische sector moet daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Als er de afgelopen jaren één sector is die het CDA heeft ontzien is het juist die. Begrijpelijk, want daar zit een deel van de natuurlijke achterban. Na verlies op verlies is het de vraag of het CDA de boeren van zich wil vervreemden. De VVD heeft daar minder last van. Mede door gerechtelijke uitspraken is voor Rutte verdedigbaar dat ook van boeren het nodige verwacht mag worden op klimaatgebied.

Rutte zal voor zijn vierde kabinet het liefst een ‘rechtse’ partij als het CDA erbij willen hebben. Voor hem komt de electorale dreiging immers rechts van de VVD. Maar hoe groot is die, nu de versplintering op die flank zo immens is? En dat staat nog los van onrealistische wensenlijstjes van deze partijen. Als geen ander is Rutte in staat zijn partij mee te laten bewegen in de richting die hij wenst. Ook zal hij meer willen zijn dan een premier die op de winkel past. Hij zal leiding willen geven aan een kabinet dat problemen aanpakt.

Moed en stabiliteit

Klimaat, digitalisering en het verminderen van de tweedeling zijn zaken waar het ­onder andere de komende jaren om gaat. Oplossingen daarvan vergen moed en stabiliteit. Daar ontbreekt het bij het CDA aan.

PvdA en GroenLinks zullen zich niet ­laten uitspelen. Al is het maar vanwege de discussie over een fusie van die twee. Vanwege ethische kwesties zal D66 niet opnieuw met de CU in zee willen. Dan blijft over: VVD, D66, PvdA en GroenLinks , die samen 75 zetels hebben. Niet genoeg voor een meerderheid, maar er is gebleken dat die op dossiers in de Kamer te vinden zijn. Voor diverse maatregelen zal bij partijen als de CU, PvdD en Volt meer steun te vinden zijn dan over rechts.

Kortom: een kabinet zonder CDA is ­zeker niet uitgesloten.

Lees ook:

Ploumen en Klaver zetten maximale druk op Hoekstra: nu doorpakken

De druk op Wopke Hoekstra in de formatie loopt op. PvdA en GroenLinks vinden dat de CDA-leider moet stoppen met schijnbewegingen en onder meer met hen moet gaan praten over een te vormen kabinet.

Paars-groen, rechts haakt aan of links laat los: zo staat de formatie ervoor

Van een paars-groen kabinet tot een doorstartvariant, de klus van informateur Hamer is ingewikkeld. Uiterlijk zondag moet ze een voorstel doen wie met wie als eerste om tafel wil. Niet iedereen is even happig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden