null Beeld

OpinieBrief van de hoofdredactie

Een nieuw digitaal platform voor Trouw

Met de introductie van de nieuwe app voegen we opnieuw een verschijningsvorm toe aan Trouw. We publiceren niet alleen op papier, maar ook de site, in een Editie op tablet en nu - in een vernieuwde app voor mobiele telefoons - ook lopend nieuws en een Editie op mobiel. Deze is vergelijkbaar met de Editie op de tablet maar door het veel kleinere formaat van de mobiele telefoon technisch en qua vormgeving net weer anders. Op de site, tablet en telefoon is overigens ook nog steeds een kopie van de papieren krant te lezen.

We zijn best trots op de nieuwe app en vinden het uiteraard ook spannend hoe u als lezer hierop reageert. De nieuwe app voor de telefoon maakt het ook mogelijk om de speciale Edities te versturen op dagen dat de krant niet verschijnt. Het was voor lezers een bron van ergernis dat tablet-lezers speciale Edities kregen en de krantenlezer niet. Deze Edities waren een bundeling van eerder ook in de krant gepubliceerde artikelen, columns, interviews en opinieartikelen rond een bepaald thema, bijvoorbeeld de coronacrisis, de formatie, Pasen en Pinksteren.

Bereikbaar voor iedereen

“Al eerder heb ik als abonnee van Trouw aangegeven dat ik niet over een tablet beschik. En me door u ook niet laat verplichten een tablet aan te schaffen. Dat voelt alsof ik een tweederangsabonnee ben. Ik vind het werkelijk een vorm van discriminatie om mij die digitale paaseditie te onthouden en me toch elke keer weer zo’n wervende leesoproep te sturen’’, schreef Loek van Tiggelen uit Cadier en Keer na het verschijnen van de extra Paaseditie.

Het was voor ons een experiment om te onderzoeken of er behoefte is aan speciale edities rond een thema en dat blijkt zo te zijn. De komende weken zal de redactie opnieuw extra Edities maken, die vanaf nu voor de niet-tabletgebruiker ook in de telefoon te lezen is. In print verschijnen deze extra Edities niet, dat is vanwege papier en distributie te ingewikkeld en te duur.

Aangezien vrijwel iedereen in Nederland een smartphone heeft ga ik er vanuit we met extra Edities voortaan alle Trouw-lezers kunnen bereiken. Dit is ook precies de reden dat we de app voor mobiel hebben vernieuwd. De ‘smartphone-penetratie’ in Nederland ligt op zo’n 96 procent. Circa 70 procent gebruikt de smartphone voor het volgen van het nieuws.

Trouw wil daarom ook zijn mobiele lezers optimaal bedienen met een snelle en goed ontworpen app die veel mogelijkheden biedt, naast het lezen van het nieuws, luisteren naar podcasts en op den duur videoclips van nieuwsontwikkelingen.

Naast nut ook noodzaak

Behalve dat wij onze lezers inhoudelijk en zowel in print als digitaal goed vormgegeven artikelen willen bieden, is digitaal publiceren ook een voorwaarde om te overleven. Ongeveer de helft van onze lezers leest Trouw deels of geheel digitaal. Het veranderende leesgedrag is in de afgelopen jaren enorm snel gegaan en dat zal zich de komende voortzetten, is onze verwachting. Of papier volledig zal verdwijnen, durf ik niet te zeggen. We zien tegelijkertijd een snelle groei in het aantal lezers dat doordeweeks digitaal leest en op zaterdag een papieren krant op de ontbijttafel wil hebben. Veel mensen vinden het heerlijk om door de krant te bladeren en dat zal niet zomaar verdwijnen.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden