null Beeld
Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Een miljoen leerlingen van het voortgezet onderwijs moeten weer naar school. Bent u bezorgd of opgelucht?

De opening van het voortgezet onderwijs leidt niet alleen tot gejuich.

Jammer dat we weer vijf dagen naar school moeten. Het was best fijn om je eigen tijd in te delen, bekenden twee middelbare scholieren aan hun moeder, zo vertelde die deze week. Onverantwoord om de scholen open te doen, docenten zijn nauwelijks gevaccineerd, lokalen te klein en afstand houden kan niet, schreven bezorgde leraren aan Trouw.

Het kabinetsbesluit om vanaf 31 mei ook de scholen in het voortgezet onderwijs (een miljoen leerlingen) te heropenen heeft er niet toe geleid dat iedereen in onderwijsland met een juichcape de straat op rent. Er zijn praktische bezwaren, zoals de slechte ventilatie in veel scholen. Zeker als het buiten koud en regenachtig is, is dat probleem niet simpel aan te pakken door alle ramen open te doen. Dan is er de kwestie van timing. Het is examentijd, de zomervakantie komt eraan, veel scholen hebben hun handen vol gehad aan alle veranderingen, en toch de leerlingen verder te brengen in hun schoolcarrière. Het is te veel moeite om die paar weken weer alles in orde te maken voor volle klassen.

Voor veel ouders, voor leerlingen die het gezelschap van leeftijdsgenoten missen, en zeker voor dat deel van het onderwijs dat om praktijklessen draait, is het kabinetsbesluit echter een zegen. Thuiswerken met kinderen om je heen die aandacht vragen, daar word je moe van en geïrriteerd. Maar bovendien, hoe leer je timmeren, metselen of verzorging door op een beeldscherm te kijken naar een docent die het voordoet? Bij een scheikundeles moet het af en toe flink stinken. Dat helpt om de stof beter te onthouden. Het online lesgeven en tegelijk een paar leerlingen in de klas hebben, beviel menig docent zo slecht dat die daarmee is opgehouden. Beter één ding goed doen dan twee dingen matig.

Die paar weken zijn te kort om bijgespijkerd te worden, als er een achterstand is

Vanaf 31 mei mogen de scholen dus weer helemaal open. Op de meetbare eindresultaten zullen die paar weken nauwelijks effect hebben. Die paar weken zijn te kort om bijgespijkerd te worden, als er een achterstand is. Die achterstand is er natuurlijk zeker, bijvoorbeeld bij die jongeren die niet de discipline konden opbrengen om zelf aan het leren te gaan.

De basisscholen (anderhalf miljoen leerlingen) gingen begin februari al open. Dat leidde tot een chaotische situatie. Besmettingen namen toe, zodat op de helft van de basisscholen klassen naar huis gestuurd werden omdat docenten of kinderen corona hadden opgelopen. We zijn nu vier maanden verder, er zijn meer mensen gevaccineerd, maar dat zijn vooral zestigplussers.

In theorie zou testen kunnen helpen om op tijd besmettingshaarden de kop in te drukken. Maar de kosten en de moeite die dat testen vraagt, van een miljoen scholieren in het vo, zijn ingrijpend.

Bent u opgelucht dat de scholen weer opengaan?

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden