ColumnSylvain Ephimenco

Een lelijke stikstofwolk verpest het leven van de Gekkies

Het gebeurde gisteren om 13.41 uur: mijn tv ging plots op zwart. Toen ik weer beeld kreeg, viel ik van mijn stoel: ongelofelijk, maar door een inter-siderale knipconnectie in het limbus paranormalus werd ik rechtstreeks verbonden met een vliegend object dat op 120.000 voet boven Nederland zweefde. Het betrof schotel XjG41 uit planeet Mintaka.

Geboeid zag ik hoe boordcommandant Chtuluch zijn groene tentakel op de schouder van zijn assistent legde. Hij wees met zijn blauwe tong naar ons land, 120.000 voeten lager. Ik hield mijn adem in, alsof ik opgemerkt kon worden. Chtuluch liet een oranje wolkje uit zijn drie neusgaten ontsnappen en zuchtte: “Zie je het stukje moerasgrond daar beneden? Precies daar wonen de Gekkies. Ja, zelf noemen ze zich ‘Hollanders’ of zoiets, maar op Mintaka noemen we ze de Gekkies. Ze zitten bij elkaar gepropt op hun postzegel, met zelfs meer dan 411 Gekkies per vierkante kilometer. Je kunt je voorstellen dat met zoveel mensen op een postzegel, je vitale omgeving snel verloedert.

Gekkie met de pet blijft achter met de mest

“Een concreet voorbeeld? Tussen het jaar 1500 en 2000 werd bij hun Franse buren de bevolking vier keer zo groot en bij de Belgen, zes keer. Maar de Gekkiesbevolking werd in diezelfde periode vijftien keer groter. Gekkies zijn helaas ook dol op geld maken, ongeacht de schade die ze ermee aan hun vitale omgeving bezorgen. Weet je dat ze ook nog 125 miljoen kippen, koeien of varkens houden waarvan driekwart voor de export bestemd is? Driekwart van die beesten wordt over de grens gegeten, maar Gekkie met de pet blijft wel opgezadeld met al hun poep, scheten en boertjes. En dat vormt een lelijke stikstofwolk, die het leven van de Gekkies verpest. Denk je dan dat ze hun veestapel met driekwart gaan verminderen om alleen de dieren te houden die ze zelf opeten?”

Op dit punt aangekomen begon Chtuluch met zijn groene tentakels op zijn dijen te slaan en met zijn buik te schudden, terwijl hij een lang en zuur brulgeluid liet horen, wat op Mintaka een manier is om je leedvermaak te uiten. “Nee die Gekkies hebben op verzoek van de OpperGekkies van hun Raad van State hun halve economie stilgelegd! Meer dan 18.000 bouwprojecten zijn gestopt, terwijl de bouwsector nog geen procentje stikstofemissies produceert! Het gekke is dat ze minstens 75.000 nieuwe huizen per jaar nodig hebben, willen ze hun woningtekort bijbenen. Ja, de Gekkies gaan de komende jaren van 17 miljoen naar 20 miljoen zielen verder groeien. Deels omdat ze niet in staat zijn de immigratie fatsoenlijk te reguleren.

“Trouwens, dat stikstofgedoe is niet meer op te lossen. Want ook al gaan ze met z’n 17 miljoenen de rest van hun leven in hun zure gras op hun rug liggen en produceren ze samen nog geen halve teennagel meer, dan nog krijgen ze 35 procent stikstof uit de haven van Antwerpen, het Ruhrgebied en Londen. Kom...” maar toen werd helaas de verbinding met schotel XjG41 verbroken. Ik bleef eenzaam zitten voor mijn lege tv met alleen het zure gebrul vol leedvermaak van Chtuluch nog in de oren.

Drie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit. Lees zijn columns hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden