null

OpinieArbeidsmarkt

Een kortere WW leidt niet tot werk, maar tot bijstand

Mensen gaan aan het werk als er werk is. Niet omdat de WW korter wordt. Bezuinigen door de WW te verkorten naar één jaar treft mensen die noodgedwongen geen werk hebben, betoogt Anne van Dijk, gepensioneerd vakbondsbestuurder en consulent werk en inkomen bij FNV.

De lijsttrekker van het CDA, Wopke Hoekstra, wil de WW verkorten van twee jaar naar één jaar. Volgens hem gaan mensen dan sneller aan het werk. Bij nader inzien voegde hij eraan toe: natuurlijk nu niet, maar pas als de gevolgen van de coronacrisis voorbij zijn. Ooit was de WW vijf jaar. Daarna drie jaar. Het vorige kabinet heeft de WW verkort naar twee jaar, waarbij vakbonden via de CAO het derde jaar weer kunnen toevoegen. De verkorting van de WW heeft niet tot sneller werk vinden geleid, maar wel tot eerder bijstand.

Mensen gaan aan het werk als er werk is, niet omdat de WW korter wordt en ze eerder in de bijstand komen. De WW is 70 procent van het inkomen, dat wil zeggen dat mensen er al 30 procent op achteruitgaan. De veronderstelling dat er na de coronacrisis altijd voldoende werk zal zijn, wordt niet gestaafd door de steeds sneller optredende crises. Het is wensdenken dat het zal lukken om werklozen aan het werk te helpen in passende functies. Bovendien: als dat kan, is het ook niet nodig om de WW te verkorten. Mensen hoeven er – volgens het wensdenken – immers geen gebruik van te maken.

Nederland heeft een verziekte arbeidsmarkt door jarenlang VVD-CDA-beleid. Dat beleid heeft ertoe geleid dat er in Nederland veel meer slechte contracten zijn dan in de ons omringende landen. Oproepcontracten zonder zekerheid; malafide uitzendbureaus; onderbetaling van uitzendkrachten en minder pensioenopbouw; nep-zzp’ers die te weinig betaald krijgen en die eigenlijk werknemer zijn; arbeidsmigranten die onderbetaald worden waardoor verdringing van Nederlandse werknemers plaatsvindt.

Omscholing moet niet via werkgevers geregeld worden. Werkgevers investeren in scholing als dat in het directe belang van het eigen bedrijf geacht wordt. In uitzendkrachten, tijdelijke krachten en oudere werknemers wordt niet of veel minder geïnvesteerd. Een succesvol omscholingsbeleid is niet mogelijk met een UWV dat van GAK (Gemeenschappelijk Administratiekantoor) verslechterd is tot een uitkeringsfabriek met kortingen op fouten. Er zullen weer omscholingsinstituten (centra voor opleiding van vakvolwassenen) moeten komen. Er zullen weer subsidies moeten komen voor omscholing die niet naar werkgevers, maar naar werknemers gaan.

Wopke Hoekstra en zijn CDA doen er goed aan de arbeidsmarktmisstanden op te lossen. Dat is eerlijker dan net als zijn voorganger – van voor de Tweede Wereldoorlog – Colijn op de gewone man te bezuinigen. Bezuinigen door de WW te verkorten naar één jaar treft mensen die noodgedwongen geen werk hebben en kunnen vinden.

Lees ook:

Wie met een uitkering weer aan de slag wil, komt vaak in financiële problemen

Zes op de tien uitkeringsgerechtigden komen in de financiële problemen zodra ze gaan werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden