OpinieGouden Koets

Een koets is sprookjesachtig, maar misschien tegenwoordig wel uit de tijd

Lezers antwoordden op de vraag van Monic Slingerland of de Gouden of Glazen Koets voortaan vervangen moet worden door een auto.

Grandeur

De Glazen Koets, die koningin ­Wilhelmina prefereerde, is een prima alternatief voor de Gouden Koets. Ons altijd sobere koningshuis verdient toch ook eenmaal per jaar de grandeur van het traditionele ­ceremonieel? Daar hoort een koets bij, en geen auto.
Mitchell Wiegand Bruss Leiden

Motorjacht

De beleving van het koningschap in onze tijd wordt door de koning en de koningin op hedendaagse wijze getoond. Neem de recente aanschaf van een snel motorjacht als onderdeel van een vakantie elders. Moeten we die huidige levenshouding doorbreken door het koningspaar in een wiebelig koetsje te laten verplaatsen? Is dat respectvol? Ik dacht het niet. Eerder belachelijk. 
Loek Spaanderman Assen

Sprookjesbos

Nu de ‘Efteling op Locatie’ op Prinsjesdag niet mogelijk is, is het goed als we de Glazen en Gouden Koets vanaf dit jaar onderbrengen waar ze thuishoren. In het Sprookjesbos van de Efteling.
Will Kapell Elsloo

Duurzamer

Natuurlijk moeten we niet zwichten voor actiegroepen die de Gouden Koets, evenals vele andere mooie tradities, weg willen hebben. Sinterklaas rijdt een dag per jaar op een paard. En het koninklijk paar een dag per jaar in die prachtige koets met paarden ervoor. Bovendien zijn paarden zelfs duurzamer dan een elektrische auto.
Ari Dekker Enkhuizen

Uit de tijd

Zo blij dat u die vraag stelt. Ik vind al langer dat de koets zó achterhaald is. Uit de tijd en kinderachtig. Een elektrische auto is een prima alternatief.
Alice Alkema Rotterdam

Op de fiets

Ik zou het nog moderner maken dan met de auto, namelijk het koningspaar lekker op de fiets laten gaan. Onze minister-president heeft daar al een traditie van gemaakt.
Roland Hulshof Utrecht

Paneel

Het versmade paneel op de Gouden Koets heeft niets van doen met slavernij, het gaat om de verering van de Nederlandse maagd. Allochtone en autochtone personen bieden elkaar op dat paneel, in volledige vrijheid, kennis en producten aan. Die arme Nederlandse koning, die onder het kabinet Rutte steeds meer van zijn mystiek en symboliek lijkt kwijt te raken.
Siep de Haan Amsterdam

Presidenten

Een sprookje moet een sprookje ­blijven. Daar hoort een koninklijke entourage bij en niet een ‘door­deweekse’ auto van dertien in een dozijn. Dat hoort bij presidenten.
Gertine Henstra-Schmitz Wolfheze

Koningsmobiel

Als er wordt gekozen voor een auto zal het merk van die auto gratis een oppepper krijgen. Ik stel dan ook voor een merkloos koningsmobiel te maken, naar het voorbeeld van de paus.
Ger Becker Hof Hoogeveen 

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden