OpinieWeeshuizen

Een kind met een handicap is thuis beter af dan in een tehuis

null Beeld

Kinderen met een beperking zijn overal veel beter af in een gezin dan in een tehuis, schrijft Patricia Nieuwenhuizen, namens 36 organisaties, gericht op steun aan kinderen, wereldwijd.

Patricia Nieuwenhuizen

Wereldwijd groeien naar schatting zo’n zes miljoen kinderen op in kindertehuizen en niet bij hun eigen familie. Op 15 mei, de internationale dag van het gezin, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor hetbelang van een gezin en familie voor het opgroeien van kinderen.

Een substantieel deel van de groep kinderen die in een tehuis opgroeien heeft een beperking: fysiek, mentaal of beide. Kinderen met een beperking zijn veel beter af als ze in een gezin of bij familie op kunnen groeien. Wij roepen dan ook iedereen op om tehuizen niet meer in stand te houden, maar organisaties te steunen die kinderen met een beperking én hun gezinnen hulp bieden.

Waarom is het opvangen van kinderen met een beperking in een tehuis geen goed idee? Kinderen lopen achterstanden en schade op door het wonen in een tehuis. De Verenigde Naties, gerenommeerde wetenschappers en veel ontwikkelingsorganisaties zijn het er unaniem over eens: zélfs als er goede zorg is, raken kinderen in tehuizen beschadigd.

Kinderen lopen verdere achterstanden op in fysieke groei en cognitieve ontwikkeling, ze ontwikkelen verlatingsangst, krijgen hechtingsproblemen en ontwikkelen een laag zelfvertrouwen. Dit komt door het ontbreken van individuele aandacht van vaste verzorgers die er altijd voor een kind zijn.

Armoede en het stigma op het hebben van een kind met een beperking, blijken de voornaamste redenen dat kinderen met een beperking in een tehuis terechtkomen.

Doorbreken van stigma’s

Van de kinderen in de zogenaamde ‘wees’huizen wereldwijd, heeft 80 procent nog een of beide ouders. Met hulp en begeleiding kunnen de meeste kinderen thuis wonen. Daarom leveren onze organisaties dag in dag uit maatwerk en zorgen er daarmee voor dat kinderen met een beperking wél thuis kunnen blijven wonen, of weer terug kunnen naar huis. Ook werken we samen met onze lokale partnerorganisaties keihard aan het doorbreken van bestaande stigma’s op het hebben van een kind met een beperking.

Als een kind thuis mishandeld, verstopt of verwaarloosd wordt, is het soms noodzakelijk om een kind in een opvanghuis te plaatsen. Maar dan voor een zo kort mogelijke periode, om van daaruit een goede oplossing te vinden. Voor de meeste kinderen lukt dat binnen de eigen familie of gemeenschap. Voor sommige kinderen is een kleinschalige, gespecialiseerde opvang nodig, met vaste, professionele verzorgers.

Wereldwijd is een transitie gaande van zorg in tehuizen, naar zorg door familie. Wij roepen u op daar een steentje aan bij te dragen door opvang van kinderen met een beperking in gezinnen te steunen.

Patricia Nieuwenhuizen coördinator Better Care Network Netherlands, namens 36 organisaties

Lees ook:

Vrijwilligerswerk in het buitenland doet meer kwaad dan goed. ‘In Nederland hebben we ook geen weeshuizen meer’

Weeshuizen in het buitenland doen meer kwaad dan goed, zeggen kinderrechtenorganisaties. Ze vragen Nederlandse jongeren om alleen vrijwilligerswerk te doen op plekken waar kinderen bij hun familie blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden