null Beeld

Commentaar

Een ingenieuze aanpak bedacht om jongeren van nu rookvrij op te laten groeien

Redactie Trouw

Een rookvrije generatie. Met dat ideaal voor ogen zet longarts Wanda de Kanter zich samen met anderen al jaren in om jongeren van die eerste sigaret af te houden. En om jongeren die toch begonnen zijn van die ongezonde gewoonte af te helpen voordat ze ernstig verslaafd zijn. Want dat roken kankerverwekkend is en verslavend, mede doordat tabaksfabrikanten hulpstoffen in de sigaret stoppen, dat is een feit.

Feit is ook dat het verhogen van de prijs van een pakje sigaretten geen doeltreffend instrument is om roken tegen te gaan, ook niet bij jongeren. Negen op de tien rokers vinden 12 euro per pakje geen bezwaar om door te paffen. Pas bij een absurde prijs van 60 euro per pakje haken alle rokers af, blijkt uit recent onderzoek. Een prijsstijging zit er trouwens voorlopig niet in, omdat het demissionaire kabinet het besluit over een accijnsverhoging heeft doorgeschoven.

Nieuw-Zeeland heeft een ingenieuze aanpak bedacht om jongeren van nu rookvrij op te laten groeien. De regering heeft een voorstel op tafel gelegd met als doel om iedereen die nu veertien jaar of jonger is nooit aan de sigaret te laten beginnen. Net als in Nederland kan in Nieuw-Zeeland iedereen van 18 jaar of ouder tabak kopen. Maar over vier jaar kan de veertienjarige van nu dat niet meer, omdat dan de leeftijd verhoogd wordt tot negentien. Het jaar erop tot twintig, enzovoort, totdat het laatste pakje sigaretten aan de laatste bejaarde verkocht is. Een langetermijnplan, dat in ruim een halve eeuw tijd het roken als slechte gewoonte wil uitfaseren.

Voorlichting over longkanker

Het parlement moet het plan nog goedkeuren, maar het voorstel is interessant genoeg om in ogenschouw te nemen. Ook Nieuw-Zeeland heeft de ervaring dat andere instrumenten, zoals voorlichting over longkanker, niet genoeg werken.

In Nederland zijn sinds 1999 gelukkig steeds minder jongeren gaan roken, mede dankzij campagnes en een reclameverbod. Zo begon in 1999 ruim de helft van de 12- tot 16-jarigen ooit aan een sigaret. In 2019 nog maar 17 procent. En het dagelijks roken nam in deze leeftijdsgroep af van 13 procent in 1999 tot een kleine 2 procent in 2019. Maar sinds twee jaar dalen die cijfers niet meer. De recente gegevens over het gestegen drank- en drugsgebruik onder jongeren in coronatijd wijzen er niet op dat er minder gerookt gaat worden.

Natuurlijk zijn er altijd manieren om zo’n verbod met een leeftijdsgrens te ontduiken. Dat gebeurt nu net zo goed bij drank, drugs en sigarettenverkoop in Nederland. Maar of die accijnsverhoging er nu wel of niet komt, dat laat onverlet dat zo’n slimme tactiek van gestaag laten uitdoven als mogelijke maatregel zeer serieus te nemen is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden