OpinieAutisme

Een inclusieve samenleving zet ook mensen met een persoonlijkheidsstoornis op sleutelposities

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Kijk behalve vrouwen en migranten ook naar autisten op sleutelposities, bepleit autist Erik Claasse.

Ombudsman Edwin Kreulen (Opinie, 12 maart) besteedt aandacht aan de vermeende achterstelling van vrouwen in de ­lezersrubriek van Trouw. Ik word er moe van dat wanneer het om achterstelling gaat, de gedachten eindigen bij sekse en kleur. Er moet zoveel procent vrouwen zitten in de top van bedrijven, mensen met een buitenlandse naam worden niet voor sollicitatiegesprekken gevraagd, Zwarte Piet is in de ban gedaan.

Soms wordt aangevoerd dat vrouwen voorrang moeten krijgen, omdat ze anders zijn dan mannen. Soms lijkt het puur om numerieke compensatie te gaan. Kijk naar de reactie op het aantal vrouwelijke lijsttrekkers, en de wellustigheid waarmee over een mogelijk toekomstige vrouwelijke premier wordt gespeculeerd. In beide gevallen worden belangrijke groepen buitengesloten. Ik hoor nooit dat een bedrijf, of de top, uit minimaal 1 procent autisten moet bestaan, met een minimum van 1. Terwijl inmiddels genoegzaam bekend is dat ze écht anders tegen zaken aan kijken, en vaak objectiever en beter onderbouwd. Anders dan de vrouwen die door mannen in de top worden benoemd.

Krachtdadiger aanpak

Ik ben ervan overtuigd dat als een autist het bij de Belastingdienst voor het zeggen had gehad, de toeslagenaffaire heel kort had geduurd. Ook de coronapandemie was veel krachtdadiger aangepakt, waardoor we nu niet nog steeds in de ellende hadden gezeten. En door vaker lezersbrieven en opiniestukken van autisten op te nemen, zou de krant een breder perspectief op het nieuws geven. Hetzelfde geldt voor mensen met een psychose, en mogelijk meer mentale condities die gemakshalve onterecht over een kam worden geschoren.

Wie werkelijk wil dat de samen­leving inclusief is, discriminatie wil uitroeien, een evenredige vertegenwoordiging wil zien, en de meest ­geschikte persoon op de juiste plek wil krijgen, doet er goed aan mensen met een persoonlijkheidsstoornis niet in op liefdadigheid gestoelde participatiewetten onder te brengen, maar op cruciale plekken in de samenleving. Waarbij van hun stoornis allerminst een geheim wordt gemaakt.

Dat voor evenredige vertegenwoordiging niet alleen een minimumaantal moet gelden, maar ook een maximum, is net als bij andere vormen van positieve discriminatie wenselijk. Zodat we een basis hebben om bijvoorbeeld tegen een inmiddels bekende politicus te zeggen: Sorry, we hebben het quotum van narcisten al binnen, volgende keer beter.

Lees ook:

Hanteert de redactie een mannelijke norm bij de selectie van lezersbrieven?

Mannen krijgen twee keer zoveel lezersbrieven geplaatst als vrouwen, noteert een lezer. Moeten vrouwen sterker stelling nemen of moet de redactie beter opletten?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden