Lezersreacties
Een hek om Europa, dat moeten we niet willen
Hekken
Steeds meer steun voor hekken om Europa (Trouw, 2 februari). Veel mensen verlaten hun land van herkomst. Niet omdat ze zo graag weg willen, maar omdat zij verwachten dat ze in Europa beter af zijn. Voor mij is niet de vraag hoe we voorkomen dat ze hierheen komen of hoe hoog de hekken moeten zijn. Maar: hoe kunnen we hen helpen om thuis een veilige, leefbare plek te creëren?
Annette Visser, Handel
Brexitgedoe
De krant schrijft dat de schade van de brexit voor het bedrijfsleven best meevalt (Trouw, 1 februari). Over particulieren lees ik niets. Voor alle import moet inklaring betaald worden. Op 2 december werd mij vanuit het Verenigd Koninkrijk een tijdschrift toegestuurd dat 4 pond kost, ik ontving het pas op 18 januari na bijbetaling van 4,95 euro. Het verzenden van een pakketje kost gemiddeld anderhalve maand. Ik zin op tegenmaatregelen.
Pieter Fransen, Almere
Mierenhoop
Hoop doet leven. Maar die moet je wel ergens vandaan zien te halen. Momenteel zijn veel ontwikkelingen die door mensen in gang zijn gezet weinig hoopgevend (Trouw, dagelijks). Het artikel over de wijze waarop mieren hun voedsel zoeken (Trouw, 31 januari), is dat wel. Je zou het ‘mierenhoop’ kunnen noemen. De manier waarop mieren zich organiseren, is uitgebreid onderzocht. Dit is slechts een van vele voorbeelden van de onvoorstelbare intelligentie van andere levensvormen. Andere voorbeelden gaan over schimmels (Trouw, 8 november 2020) en bijen (Trouw, 26 november 2022). Allemaal prachtig en zeer hoopgevend.
Michiel Steffelaar, Voorburg
Inkomens
In Trouw verschijnen af en toe artikelen over de kloof tussen arm en rijk. In het boek Sander en de brug komt Sander Schimmelpenninck met ideeën om de kloof te verkleinen. Ik wil me graag in de discussie mengen. Er worden miljarden rondgepompt voor allerlei complexe toeslagen. Als we die afschaffen, vervallen de kosten voor duizenden ambtenaren, gebouwen en juridische procedures. Het vrijkomende geld kan worden gebruikt door de eerste 30.000 euro belasting- en premievrij te maken. Als dan nog financiële ondersteuning nodig is kan een beroep worden gedaan op een nog in te stellen fonds. Verder is het een idee om echt hoge inkomens te belasten met 70 procent of meer. Al met al krijgen we dan een simpel belastingsysteem gebaseerd op solidariteit.
Johan van Vulpen, Bunnik
Mode
De term ‘duurzame mode’ (Duurzaamheid & natuur, 1 februari) is een tegenstrijdigheid van formaat. Alle energie die in de mode-industrie wordt verbruikt is voor mij per definitie een regelrechte aanslag op het klimaat.
Freek te Loo, Eibergen
Kettingkijken
Lezers (Opinie, 25 en 27 januari) reageren op Renate van der Bas (tv-recensie, 24 januari) die een Nederlands woord zoekt voor bingewatchen, het achter elkaar door bekijken van alle afleveringen van een hele tv-serie. Ik stel voor ‘kettingkijken’. Bij kettingroken steek je telkens weer met een peuk je volgende sigaret aan. Bij kettingkijken dwingt het einde van de ene aflevering je om de volgende aflevering toch maar weer te starten. Ook als je wilt stoppen en ook daar zie ik een analogie met roken. En de serie legt je aan de ketting.
Luc Meuwese, Den Haag
Verzetskrant
Verstopt in een beige kinderwagen ging verzetskrant Trouw op weg naar de lezer (Trouw, 28 januari). Dat artikel deed mij denken aan de momenten dat ik als meisje de krant bezorgde in Naaldwijk. Verstopt onder mijn bloesje en vastgeklemd tussen de band van mijn rok. Strenge instructies om onderweg met niemand te praten en het ‘krantje’ pas tevoorschijn te halen als ik bij de geadresseerde binnen was. Ik ben inmiddels 85 en lees Trouw nog dagelijks in alle openheid en met plezier.
Mia van der Lee-Oosterman, Rotterdam
Nestor
Jur Heerema (99) noemt zichzelf ‘misschien wel de oudste lezer’ van deze krant (Trouw, 25 januari). Er is in ieder geval één iemand die nog ouder is: mijn tante in Groningen van 101. Ook zij leest Trouw vanaf het eerste uur en ook voor haar is dit de belangrijkste bezigheid van de dag. Trouw levert voor ons altijd stof om over te praten.
Janneke Dijkstra, Amsterdam
Watersnood
Weer is West-Brabant vergeten bij de herdenking van de watersnood. Heijningen was procentsgewijs de derde plaats in het rampgebied waar zoveel mensen verdronken. Er was een emotievolle herdenking, met veel belangstellenden. Trouw was er niet bij, jammer.
Lijnie Verboom, Klundert
Realistisch
Marli Huijer (Religie & filosofie, 31 januari) besluit haar column over inzetten op vredesonderhandelingen over Oekraïne: “Dat is niet naïef maar realistisch”. Dat is haar mening, maar die deel ik niet. Ben ik dan naïef? Ik ben wel zo realistisch om te constateren dat maar weinigen echt geloven dat met Poetin valt te onderhandelen met als uitgangspunt de autonomie van Oekraïne.
Age van Dijk, Ede
Quooker
We misten in het artikel over nanodeeltjes in het kokende water uit de waterkokers (Duurzaamheid & natuur, 31 januari) het alternatief: een kokendwaterkraan, zoals de Quooker. Wij nemen aan: nul plastic.
Tanya ten Kate en Felix van de Laar, Culemborg
Redeneren
Kees Hellingman (Lezersreacties, 31 januari) wijst er terecht op dat taalvaardigheid niet de oorzaak is van een kortere studieduur. Maar zijn eigen conclusie dat intelligentie dé oorzaak is voor taalvaardigheid én sneller studeren, is ook te kort door de bocht. Intelligentie is geen vaststaand feit. Hoeveel geld en tijd ouders aan hun kinderen besteden, beïnvloedt de kansen en intelligentie van hun kinderen in grote mate.
Paula Visser, Malden
Religiebashing
Na overigens een zinloze verbranding van de Koran in Zweden mist Alham Benali (Opinie, 2 februari) medeleven bij andere Nederlanders. Ik als katholiek kijk toch met plezier naar de film Life of Brian, waar een even zinloze karikatuur van het leven van Christus wordt neergezet. Het is maar een karikatuur, een zinloze daad. Wij christenen worden al vijftig jaar gebasht in Nederland. Allah en God worden daar niet koud of warm van, wij gelovigen moeten dat voorbeeld volgen.
Frank van Rooij, Voorschoten
Poëzie
Ik lees de eerste regels van de reportage van Orkun Akinci over de herdenking van de watersnoodramp (Trouw, 2 februari): “Gedragen door een stevige westenwind stuurt een breekbare stem zeventien namen vanaf de algemene begraafplaats Vrederust het dorp Middelharnis in.” Pure poëzie.
Jannie Nijwening, Krommenie
Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl