ANTWOORDEN OP DE VRAAG VAN MONIC

Een hbo-dominee? Laat kerken toch zelf kiezen

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser

Moet een predikant Hebreeuws en Grieks beheersen? Veel lezers reageerden, maar niet eensluidend. 

Aramees?

Zouden predikanten naast Grieks en Hebreeuws dan ook de taal moeten beheersen die Jezus (waarschijnlijk ) sprak: het Aramees? Handiger is wellicht enkele van de vele uitstekende bijbelvertalingen naast elkaar te leggen en zich uiteindelijk te laten leiden door de Heilige Geest. Daar schiet de voorganger meer mee op dan door te epateren met geleerdheid.
Leonardo Jacobs Amsterdam

Geef ruimte

Het vak van dominee verandert. De kerk verandert. Pioniersplekken zullen de kerk veranderen. Het lijkt me dom om dominee en pionier met vast omschreven opleidingseisen in hun functies op te sluiten. Bijbelse vaardigheden en academische reflectie is belangrijk, maar andere dingen zijn dat ook. Kerk: geef ruimte aan de ­gemeenschappen om zelf te kiezen en stuur stevig op het begeleiden van gemeenschappen en voorgangers.
Alke Liebich Amersfoort

Nichtje van 10

Zonder werkelijk begrip van de orginele tekst zijn we overgeleverd aan vertalingen van anderen, interpretaties en meningen waar het geloof sowieso aan wordt blootgesteld. Dit geldt ook voor muziek, architectuur en schilderkunst. ‘Mondriaan, dat kan mijn nichtje van 10 ook.’ Zonder goede achterliggende, inhoudelijke kennis van de wortels ben je overgeleverd aan een muziekleraar die wel kan ‘jammen’ maar geen noot kan lezen.
Bastiaan Ragas lezer

Context

Als missionair docent van hbo-theologen ken ik veel werkers en plekken van dichtbij. Mijn stelregel is: de context van de kerkplek bepaalt welke professional gewenst is. Waar besteedt de werker de meeste tijd aan? Sluiten persoonlijkheid, achtergrond en taalgebruik goed aan op de doelgroep? Vaak is een hbo’er ook prima, mits deze beschikt over voldoende basiskennis om bijvoorbeeld exegetische hulpmiddelen te kunnen raadplegen.
Bert Roor Ede

Onzalig plan

In mijn jeugd woonde ik naast een dominee zonder universitaire opleiding. Ik kwam vaak bij hem over de vloer. Alleen op zaterdagmiddag moesten we stil zijn, dan bereidde hij zijn twee preken voor. In amper vier uur was hij klaar. Dat was te horen ook, want na een korte inleiding greep hij snel terug op zijn verzameling clichés. Nu wil de PKN óók predikanten zonder universitaire opleiding. Predikanten die onvoldoende geleerd hebben om analytisch en kritisch te denken, nauwelijks ervaring hebben met bronnenonderzoek en onvoldoende inhoudelijke bagage hebben. En waarom? Omdat dat goedkoper zou zijn. De vraag is niet wat een predikant kost, maar wat hij oplevert. Stop dit onzalige plan.
Henk ten Voorde Oegstgeest

Schriftgeleerden

Wat heeft hoog opgeleid zijn te maken met de boodschap van liefde? Of is de liefde verworden tot een discussiestuk, waarbij je elkaar met wetenschappelijk argumenten om de oren slaat? Hoe hoger opgeleid, des te groter de kans dat je je gehoor op gepaste afstand houdt. Hoe hoog was Jezus eigenlijk opgeleid? Had hij niet een speciale boodschap voor farizeeërs en schriftgeleerden?
Marijke Kooy Alkmaar

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden