null Beeld Trouw
Beeld Trouw

AntwoordenOp de vraag van Monic

Een hapje vlees eten op Dierendag? Alleen de kat komt ervoor in aanmerking

Monic Slingerland

Op Dierendag een dier zonder pootjes eten? Dat gaat veel Trouw-lezers al te ver. Ze reageerden op de vraag van chef opinie Monic Slingerland wat zij op 4 oktober zouden eten.

Geen vlees

Op dierendag eet je geen vlees. Punt. Een dier zonder pootjes is net zo goed een dier. Kweekvis leeft onder net zulke slechte omstandigheden als de plofkip.
Ingrid Helmich Barneveld

Elke dag dierendag

Voor mij is het elke dag, behalve mensendag, ook dierendag, met als gevolg dat mijn vrouw en ik ons al vele jaren plantaardig voeden. De keuze voor de veganistische levensstijl is de volgende stap op de ingeslagen weg van respect en mede­dogen. Deze woorden vragen er ­gewoon om dat je ook dieren een plaats geeft binnen je morele horizon. Levende wezens die op hun wijze expressie geven aan het ­mysterie dat leven heet.
Hans Bouma Kampen

Nasi

Ik eet op dierendag bloemkoolnasi van Yvette van Boven. Uit het boekje ‘Koken met kanjers’. Aan te bevelen. De katten krijgen overigens gewoon een hapje vlees uit een zakje van een bekend merk.
Janny Cok Acquoy

Vleesschaamte

Ik heb geen dier gegeten op 4 oktober, met of zonder poten, om drie redenen. Door vlees te eten draag ik bij aan de ontbossing van het Amazonegebied, waar de soja in veel diervoer vandaan komt. Ik wil niet medeplichtig zijn aan de bio-industrie, die dieren als producten behandelt in plaats van als levende wezens. Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het vaak pijnlijke en stressvolle slachten.
Lucy Alijk Enschede

Vleesschaamte ontbreekt

Tot mijn verbazing wordt door mijn hoogopgeleide collega’s en vrienden vaak schouderophalend gedaan over vlees eten. Juist zij zouden beter moeten weten. De bio-industrie ­betekent dierenmishandeling. Vleesconsumptie verhoogt de kans op kanker. Als we doorgaan met vis eten zoals we nu doen, zijn de zeeën in 2050 leeg. Ik vind vlees en vis ­lekker. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Alleen op 4 oktober geen dieren eten is echt niet genoeg.
Bert van der Spek Haarlem

Linzen

Ja, ik doe mee aan ‘Eet Geen Dierendag’, want ik eet die dag een vegetarische linzensoep, zoals wel vaker trouwens. Wakker Dier roept op een keer vegetarisch te eten, dat is voor mij die dag dus ook geen vis, ook al heeft Wakker Dier het vooral over de dieronvriendelijke vleesindustrie. Die industrie boycot ik overigens alle dagen door alleen biologisch vlees te kopen en te eten.
Karin Bleeker Rijswijk

Nieuw eten

Op ‘Eet Geen Dierendag’ laat ik het geurige stukje vlees staan. In plaats daarvan duik ik in de wereld van groenten, bonen en kaas en probeer ik iets hartelijks te maken. Ik haal ­vegetarische kookboeken uit de ­bibliotheek en ga zaterdagochtend naar een marktkraam die er eco uitziet met gele bieten en pastinaken. Ik maak die dag nieuw eten. Hopelijk is het de moeite waard, maar ­gezond is het zeker.
Nicole Aarts Beek-Ubbergen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden