Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een groot premier is overleden

Opinie

Trouw

Oud-premier Ruud Lubbers © ANP
Commentaar

Met het overlijden, gisteren, van Ruud Lubbers ging één van de matadoren van de Nederlandse politiek in de twintigste eeuw heen. De cijfers spreken boekdelen. Premier van drie kabinetten, waarvan twee de volle rit uitzaten. De langstzittende premier, de jongste minister ooit en fractievoorzitter van een toen net ontstaan CDA.

Lubbers hoort met recht en rede in het rijtje grote premiers van Ruijs de Beerenbroeck, Colijn en Drees. Niet omdat hij met nieuwe vergezichten kwam, die de politieke koers van Nederland beslissend veranderden, wel omdat hij als geen ander in staat was de polarisatie van de jaren zestig en zeventig, die verlammend werkte op politiek en economie, te overwinnen.

Lees verder na de advertentie

Dankzij Lubbers werd de Nederlandse economie van de rand van de afgrond weggetrokken en kon de basis worden gelegd voor nieuwe perioden van welvaart en groei. Zijn kabinetten rekenden af met de periode van stilstand onder de kabinetten-Van Agt en werkten twaalf jaar lang aan sanering van de volkomen uit de hand gelopen overheidsfinanciën en aan een versobering van een uit zijn krachten gegroeide verzorgingsstaat. Zelfs de PvdA, die twee kabinetten lang fel verzet bood tegen Lubbers beleid, moest uiteindelijk zijn gelijk erkennen en profiteerde tijdens de kabinetten-Kok in de jaren negentig van de vorige eeuw van het beleid van Lubbers.

Met Lubbers verdwijnt een typisch Nederlands type politicus, die op zoek is naar het haalbare

Zijn politieke stijl was voor velen vaak onnavolgbaar. Hij wist compromissen te realiseren die anderen verbijsterd achterlieten. Dat leidde vaak tot irritaties op het moment zelf, maar uiteindelijk overheerst vooral de waardering en de erkenning van het historisch belang van deze in katholieke kring gepokte en gemazelde politicus.

Het einde van zijn politieke loopbaan was niet dat van de grote politicus, die hij was. Op het laatst maakte Lubbers grote inschattingsfouten. Fouten die mede het CDA voor jaren tot de oppositie veroordeelden. Daar staat tegenover dat de gestage afkalving van de aanhang van de christen-democratie louter en alleen door de persoon van Lubbers in de jaren tachtig tijdelijk werd stopgezet. De CDA-verkiezingscampagne in 1986 werd niet voor niets een Lubberscampagne. De afkalving ging na het afscheid van Lubbers weer als vanouds verder.

Met Lubbers verdwijnt een typisch Nederlands type politicus. Een politicus die op zoek is naar het haalbare in plaats van naar het ideale. Een politicus die het vinden van draagvlak net zo belangrijk acht als de juiste richting van het beleid. Een politicus kortom, die zich sterk bewust is van het feit dat in Nederland minderheden met elkaar dienen samen te werken en dat samenwerking dus ook voorop dient te staan.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook de necrologie die Wilfried van der Bles schreef over Ruud Lubbers: Ruud Lubbers (1939-2018): de man van het onmogelijke compromis

Deel dit artikel

Met Lubbers verdwijnt een typisch Nederlands type politicus, die op zoek is naar het haalbare