Commentaar

Een gewone baan voor bijna iedereen: een mooi plan, maar de timing deugt niet

© ANP

In principe valt er weinig aan te merken op de plannen van staatssecretaris De Krom om arbeidsgehandicapten zoveel mogelijk gewoon aan het werk te krijgen. Dat is oneindig veel beter dan, in de woorden van partijgenoot Bolkestein, de kilte van een uitkering.

De explosief gestegen instroom in de Wajong-uitkering (voor jonggehandicapten) riep slechte herinneringen op aan het WAO-drama. En de sociale werkvoorziening is een mooi vangnet voor sommigen, maar liever een gewone baan - als het kan. Het zou karikaturaal zijn om de plannen van VVD'er De Krom af te doen als rechtse praat, of een mooi jasje voor een ordinaire bezuiniging.

Neemt niet weg dat De Krom en passant flink hoopt te besparen op de uitgaven aan sociale zekerheid. De ingrepen in de sociale werkplaatsen, het terugdringen van het aantal nieuwe Wajongers van 16.000 naar 6000 per jaar en daarnaast het snoeien in reïntegratiebudgetten moeten het kabinet opgeteld 1,8 miljard euro opleveren.

Tegenover de stelligheid van dat getal staat een onzeker perspectief voor de arbeidsgehandicapte. Want ook al is die misschien niet 'zielig', in de woorden van De Krom, lang niet alle bedrijven staan te trappelen om deze mensen binnen te halen. Bij bedrijven met meer dan 150 werknemers heeft 41 procent minstens één werknemer met een beperking in dienst, blijkt uit recent onderzoek. Bij bedrijven tot 25 werknemers is het aandeel maar 21 procent. Het helpt niet mee dat de arbeidsmarkt de komende jaren een vechtmarkt zal zijn waarin arbeidsgehandicapten moeten concurreren met kerngezonde jeugdwerklozen.

De Krom doet niet niks. Hij probeert mensen - ook financieel - te prikkelen om zich te ontwikkelen: het gaat straks lonen voor arbeidsgehandicapten om meer of productiever te werken. Lukt dat niet, dan moeten gemeenten hun loon aanvullen tot uiteindelijk minimumloon. En met werkgeversclub VNO-NCW heeft hij de afspraak gemaakt dat werkgevers de komende jaren 5000 extra werkervaringsplekken in het leven roepen voor jongeren en werklozen met een handicap. Een mooi gebaar van deze bedrijven. Maar ook niet meer dan dat, gezien de veel grotere groepen Wajongers en kandidaten voor de sociale werkvoorziening die straks elders onderdak moeten zien te vinden.

Het laatste is cruciaal: De Krom gaat ervan uit dat arbeidsgehandicapten het zelf rooien. Wie daarin slaagt, wordt daarvoor financieel beloond. Gezien de staat van de economie is dat van deze groep te veel gevraagd: goed plan, slechte timing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden