null

OpinieCoronacrisis

Een feitenkompas is niet voldoende

Ja, we moeten in deze tijd blijven varen op wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten, aldus schrijver Simon Slijkhuis, maar alleen daarmee komen we er niet.

Simon Slijkhuis

Het is belangrijk dat we op dat kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen.” Zo sprak de minister-president maandag het volk toe. Blind zijn voor feiten lijkt me nooit verstandig, en wetenschappers hebben we zeker nodig in deze tijden van gezondheidscrisis. Maar wie nu met zijn bootje op de ruige zee vaart, zal aan dat feitenkompas alleen niet genoeg hebben.

We zijn midden op zee als het water gaat schuimen, de boot gaat veel wilder tekeer dan we gewend zijn, we werpen een blik op de einder en zien donkere wolken zich samenpakken. Het begint hard te regenen. We kunnen niet buiten blijven, maar moeten wachten in de kajuit. Binnen gezeten zien we de masten van andere schepen te pletter slaan op rotsen, metershoge golven breken zich stuk op de buik van onze boot, binnen is het veilig, maar we weten niet goed waartegen het houtwerk van onze boeg bestand is. We staren wezenloos uit het raam, zien klippen als stekels boven de golven uit, striemende stormen maken het zeevlak tot een kookplaat. “Het is belangrijk dat we op dat kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen.”

Het is belangrijk dat we blijven varen, dat wil ik graag onderschrijven. Maar in de schommelende kajuit gezeten zal er een ander kompas nodig zijn, we zullen een dieplood moeten neerlaten zoals de prachtige dichter Hans Lodeizen schreef, ‘ik zal een dieplood in je oren laten’. Dat zullen we moeten doen, in die kajuit gezeten in de storm en de regen. We zullen dat dieplood moeten binnenlaten en het zal diep in ons binnenste moeten reiken en tot ver achter onze verste dromen moeten kriebelen, en ons hart met een zaag moeten openbreken, zodat we van binnen vollopen met water en geheel vloeibaar zijn. Zo zullen wij die donkere zeenacht overwinnen.

Schone, lange vingers

Als we dan, na lange nachten van dobberen, de kajuitdeur openslaan en de ochtend begroeten, zullen er oude kranten tussen de golven drijven. Ze zullen vol met feiten staan en getallen, prognoses, maatregelen en verstandige oplossingen, vooral veel verstandige oplossingen. We zullen zien hoe vissen hun beschuimde bekken boven de golven steken en de klippen zullen hun puntige stekels naar de zon richten als schone, lange vingers.

We zullen de zeelucht diep in onze longen snuiven en we zullen onze tranen met het zeezout mengen, op die dag zal de zon haar stralen langzamer over de aarde leggen, veel langzamer, het zal een ritueel zijn en alle bookmakers zullen kijken. Ze zullen verstomd kijken en zeggen: van nu af hebben wij een nieuw kompas gevonden.

Lees ook

Hoe ‘let je een beetje op elkaar’? Deze hartverwarmende initiatieven ontstaan door corona

‘Let een beetje op elkaar’. Premier Mark Rutte eindigde er maandag zijn toespraak mee. De oproep blijkt niet aan dovemansoren gericht. De coronacrisis maakt massaal initiatieven los, blijkt uit een rondgang van Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden