null Beeld trouw
Beeld trouw

Het antwoordMonic Slingerland

‘Een extra dienst voor gevaccineerden? Voor Jezus is juist iedereen gelijk’

De meeste lezers zien weinig in het PKN-plan van extra diensten voor wie al is gevaccineerd.

Lezersreacties

Gelijkheid

Onbegrijpelijk dat de PKN bijna als eerste organisatie onderscheid gaat maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. En dat in de kerk die gebaseerd is op de leer van Jezus voor wie iedereen gelijk is!

Elly Wildenbeest Almelo

Ongelukkig

Weer een splitsing? En we zijn zo blij dat we als PKN de kerkdeuren voor iedereen openzetten. Ook ik ga graag naar de live kerkdiensten, maar ik zou me doodongelukkig voelen als ik als gevaccineerde in een dienst zou zitten waar anderen niet mogen komen. We moeten nog even geduld hebben totdat iedereen die dat kan en wil gevaccineerd is.

Bep van Helvoort Sliedrecht

Voorrang

Veel van de oudere kerkgangers, die nu gevaccineerd zijn, hebben bijna de hele coronatijd vieringen gemist, omdat zij niet online zijn. Daarom pleitte ik er al eerder voor juist deze mensen voorrang te geven, zodra er weer dertig tot vijftig mensen bij een viering aanwezig mogen zijn. Een extra viering voor gevaccineerden is een nog beter idee. En tweedeling? Die was er toch al, tussen wie de viering online kon bijwonen en zij die dat niet konden.

Lini Oldewarris-Bazuin Apeldoorn

Onnodig

Waarom? Wij kunnen nu de diensten online volgen. Binnenkort mogen wij weer met vijftig personen in de kerkzaal aanwezig zijn. Vooraf melden, plaatsen ver uit elkaar, prima. Er wordt niet gevraagd naar wel of niet gevaccineerd zijn. Een speciale dienst is niet nodig. En koren moeten nog maar even wachten om voltallig aanwezig te zijn.

Anke van Luxemburg Harderwijk

Ouderen

Ik vind het juist heel eerlijk om gevaccineerden nu al meer mogelijkheden te geven. Dat zijn namelijk vooral ouderen en kwetsbare mensen, die minder jaren over hebben om van een terrasje te genieten dan degenen die nu verontwaardigd zijn dat ze achtergesteld dreigen te worden. En daartoe behoren ook zorgmedewerkers, die een verzetje wel verdienen.

Petra Haberland Amersfoort

Solidair

Ik zou denken: samen uit, samen thuis. Alle jongeren hebben zich voor de ouderen een jaar lang van alles moeten ontzeggen. Laat de ouderen uit solidariteit nu maar even wachten tot iedereen een eerste prik heeft kunnen krijgen.

Krista Brandwijk Utrecht

Overdreven

Ik vind het erg overdreven om extra kerkdiensten voor de ouderen te organiseren, zoals het bestuur van de PKN heeft gesuggereerd, alsof de ouderen meer dan andere kerkgangers zoveel tekortkomen. We moeten in de kerk geen uitzondering maken en met elkaar solidair zijn en geduld betrachten. Iedere zondag is de plaatselijke gemeente creatief met de livestream-verbinding. Bovendien hebben de ouderen in de gemeente in hun leven al zoveel preken gehoord dat we de heilbegeerte niet moeten overdrijven.

Cor van der Leer (89) Dordrecht

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden