null

OpinieOnderwijs

Een driejarige brugklas wordt drie keer niks

Een brede brugklas is onwenselijk, stelt geschiedenisleraar Remy Balistreri. Docenten noch leerlingen zijn gebaat bij deze zoveelste van bovenaf opgelegde onderwijsvernieuwing.

Remy Balistreri

De Onderwijsraad stelt dat het schooladvies niet langer in groep 8, maar pas na een driejarige brugperiode moeten worden gegeven. Doordat nu te vroeg wordt gedetermineerd, zegt de raad, komen kinderen te vroeg in het hokje vmbo, havo of vwo terecht. Er is vervolgens te weinig gelegenheid voor opwaartse mobiliteit, wat kansenongelijkheid in de hand werkt. Kansenongelijkheid staat volop in de belangstelling, maar er is onvoldoende oog voor mogelijke ongewenste effecten van een brede brugklas.

Ten eerste heeft een grote groep leerlingen helemaal geen belang bij het advies. Goed presterende leerlingen, die naar vwo of gymnasium gaan, zijn juist gebaat bij een vroeg beslismoment. In de laatste jaren van de basisschool is het moeilijk om de slimmere leerlingen te blijven uitdagen. Om te voorkomen dat zij zich vervelen, met demotivatie en soms schooluitval tot gevolg, is het noodzakelijk dat zij op hun eigen niveau worden bediend. In een brede klas is dat praktisch onuitvoerbaar. Ten tweede is er niets mis met het vmbo. Ook voor leerlingen die minder goed leren kan een vroeg beslismoment prettig zijn, omdat zij op een praktische opleiding beter tot hun recht komen. Het lijkt soms alsof kinderen onrecht wordt aangedaan wanneer zij een vmbo-advies krijgen. Niets is minder waar: praktisch opgeleiden vormen de ruggengraat van de samenleving. Niet iedereen hoeft theoretisch opgeleid te zijn.

Systeemverandering maakt onderwijs minder aantrekkelijk

Ten derde is een grote stelselherziening in het onderwijs ontijdig. Na een jaar corona-onderwijs en met het voortdurende lerarentekort moet eerst worden geïnvesteerd in de basis: goede, bevoegde docenten voor de klas, die fatsoenlijk worden betaald. Veel docenten ervaren nu al een te hoge werkdruk. Een ingrijpende systeemverandering maakt het onderwijs voor veel professionals minder aantrekkelijk.

Geef scholen de ruimte om de bevindingen van de Onderwijsraad naar eigen inzicht in te vullen, afgestemd op de leerlingpopulatie en de wensen van het docententeam. Op vernieuwingsgerichte scholen­gemeenschappen is een brede brugklas een minder radicale koerswijziging dan op traditionele gymnasia. Laat het initiatief om al dan niet een verlengde brugperiode in te voeren aan de scholen over, en leg het niet van overheidswege van bovenaf op.

Niemand is tegen gelijke kansen, maar wéér een van bovenaf bedachte onderwijsvernieuwing is het laatste waar het onderwijsveld, zeker in coronatijd, behoefte aan heeft.

Lees ook:

Onderwijsraad: Het schooladvies in groep 8 verdwijnt, een 3- jarige brugklas voor alle leerlingen

De Onderwijsraad doet een vergaand voorstel voor latere selectie om de kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden