null Beeld

De vraag vanMonic Slingerland

Een centraal eindexamen, is dat nog haalbaar na die uitgevallen lessen?

Ruim 195.000 scholieren zitten in de zenuwen. Gaat het centraal eindexamen nu wel of niet door? Met de dag stijgt de spanning. De adviezen vliegen minister Arie Slob van onderwijs om de oren. Hij moet het verlossende woord spreken. Dat zou hij eerst na de voorjaarsvakantie doen, om die week de tijd te nemen voor overleg met vertegenwoordigers uit het onderwijs. Op verzoek hakt hij eerder de knoop door. Voor 15 februari, dat is de eerste dag van de voorjaarsvakantie in het zuiden, komt er duidelijkheid, heeft hij beloofd. Dan weet het onderwijs of het centraal examen doorgaat. En, als het doorgaat, of er dan nog meer aanpassingen komen dan de maatregelen die al zijn ingevoerd. Zo kunnen leerlingen hun examens spreiden over twee tijdvakken en kunnen ze in een extra vak herexamen doen. Ook wordt bij het vaststellen van de normen rekening gehouden met de lesuitval.

Afschaffen van het centraal examen betekent dat net als vorig jaar het schoolexamen bepalend is voor het al dan niet slagen.

Voor- en tegenstanders van het afschaffen van het centraal examen voor dit jaar laten van zich horen. Scholierenvakbond Laks heeft al laten weten een centraal eindexamen ‘onhoudbaar’ te vinden. Eindexamenleerlingen mogen weliswaar meer fysieke lessen volgen dan andere scholieren, maar ook daar zijn beperkingen aan, bijvoorbeeld door de anderhalvemeterregel en de krappe lokalen. Sommige vakken, zoals scheikunde, kunnen echt niet alleen online gegeven worden.

Voorstanders van het afschaffen van het centraal examen zeggen ook dat leraren doorgaans hun leerlingen goed genoeg kennen om te zien of ze geschikt zijn voor een vervolgopleiding. Daarbij gaat het om meer dan een cijfer voor wiskunde, Engels of Nederlands. Nog meer dan anders komt het dit jaar aan op discipline, doorzettingsvermogen, zelfkennis. Eindexamenkandidaat Fleur de Veth schreef op deze pagina dat het eindexamen doorgaans maar weinig toetst van de vaardigheden en eigenschappen die je nodig hebt om verder te komen (Opinie, 26 januari).

De laatste maanden in de boeken duiken

Maar er zijn ook leerlingen en docenten die overtuigd zijn dat zo’n centraal eindexamen juist nodig is om gedisciplineerd verder te leren. Zonder zo’n duidelijk doel, met als beloning een ‘ouderwets’ diploma, zou het moeilijker zijn om die laatste maanden in de boeken te duiken. Een risico is dat scholen in de verleiding komen de normen aan te passen, schreef natuurkundedocent Coen van der Stelt (Opinie, 25 januari).

De helft van de eindexamenkandidaten zit op het vmbo. Vooral de kader- en beroepsgerichte richtingen zijn getroffen door de beperkingen in de lessen. Vorig jaar deden 45.000 leerlingen in deze richting eindexamen.

Wat vindt u: dit jaar weer het centraal eindexamen afschaffen?

Reageren?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden