null Beeld

Lezersreacties

Een boycot van Van der Valk past niet in een vrij land

Redactie Trouw

Van der Valk

Een lezer (Opinie, 24 februari) roept op tot een boycot van de Van der Valk-keten, omdat de eigenaar van een sobere vluchtelingenopvang bij Den Bosch lid is van deze familie. Maar de bewoners van deze opvang zijn veelal hun land ontvlucht uit vrees voor collectieve bestraffing.

Nils de Neef, Dordrecht

Negativisme

Stevo Akkerman (Trouw, 24 februari) is bang dat onverschilligheid over Oekraïne toeslaat, net als bij andere conflicten en rampen. Voor mij gaat dat niet op. Wel stop ik met steeds herhaalde verhalen. Hoeveel negativisme kun je meenemen en lost het tot je nemen van die ellende iets op? Een vorm van zelfbescherming.

Cees de Groot, Purmerend

Afvalstaking

De afvalstaking in Rotterdam (Trouw, 21 februari) is voorbij en de straten zijn weer schoon. Stiekem hoopte ik dat er nog energie was om al die respectloos naast de container neergegooide zakken uit te pluizen om de eigenaren een boete te geven voor het plaatsen van afval naast de container. Maar petje af voor het vele ruimwerk in zo korte tijd.

Ruud Schurmann, Rotterdam

Toetsen

Scholieren ervaren al enige jaren een toenemende last: we toetsen te veel (Trouw, 24 februari). Naar mijn idee zijn we juist minder gaan toetsen. Sommige leerlingen doen lange tijd niets en ervaren veel stress op het eind. Anderen zien een dreigende toets in de verte, werken hard, maar kunnen voor hun gevoel niets aan die dreiging doen. Dit moet goed uitgezocht worden. Net als het idee dat alternatieve toetsvormen, zoals een documentaire maken, de druk verminderen. De moeite die veel leerlingen met hun profielwerkstuk hebben, zegt mij iets anders.

Yke Schotanus, docent Nederlands Rheden

Relatief

Ik wil niemand leed ontzeggen, maar de zinsnede ‘het door aardbevingen geteisterde’ Zeerijp (Trouw, 23 februari) stuit mij tegen de borst. Enig relativeren is gewenst in de verslaggeving over Groningen met de beelden uit Turkije en Syrië op ons netvlies.

Leen Witkamp, Breda

Queer

Omdat scholieren gaan joelen bij queervoorstellingen op school (Trouw, 22 februari) is de conclusie dat ze intoleranter zijn inzake mensen met een andere seksuele voorkeur (‘Uitgelicht’, 24 februari). Ik zou hiermee voorzichtig zijn. Je kunt dit in het onderwijs voorzichtiger behandelen. Ik denk dat jongeren het niet prettig vinden om in het openbaar geconfronteerd te worden met intimiteit. Die hoort juist niet in de openbaarheid. Dat is nog niet hetzelfde als het afwijzen van seksuele diversiteit.

Floor Barnhoorn, Doetinchem

Feestelijk?

In het artikel over Oostenrijkse neutraliteit (Trouw, 23 februari) wordt geschreven over de eerste verjaardag van de Russische invasie. Dit heb ik al vaker gehoord. Gebruik die term niet, omdat men bij een verjaardag meestal aan iets feestelijks denkt.

Tikva Westerink, Geleen

Nanninga

In het interview over links-rechts in de Eerste Kamer (de Verdieping, 21 februari) wordt niet gesproken over de uitspraken van Annabel Nanninga (FvD/JA21) over vluchtelingen op de Middellandse Zee. Haar typering ‘dobbernegers’ diskwalificeert haar voor een interview met Trouw.

Menno Evers, Haarlem

Peukenlast

De oplossing voor vervuilende sigarettenpeuken (Trouw, 23 februari) is eenvoudig. Bij aanschaf van het eerste pakje sigaretten ontvangt men een statiegelddoosje met een zakje van brandwerend materiaal. Dat kost 100 euro, passend bij de tabaksontmoediging. Bij aankoop van een volgend pakje krijgt men bij inlevering van alle peuken een nieuw pakje, met schoon doosje en zakje. De vervuiler betaalt. Dat dit werkt, bewijst het statiegeld op plastic flesjes.

Joke Spits, Amersfoort

Geduld

Trouw geeft bomenpraters en waterfluisteraars het woord, klaagt een lezer. Een ander, een boerin die haar abonnement eerst wilde opzeggen, zegt dat de redactie het perspectief van boeren nu goed verwoordt (Opinie, 24 februari). Ik heb nooit willen opzeggen, omdat ik het elke keer bevestigd zie: Trouw komt soms een beetje laat, maar uiteindelijk altijd met het andere verhaal.

Frank van Rooij, Voorschoten

Ook een reactie insturen? Dat kan, in max. 150 woorden, naar lezersreacties@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden