OpinieTiny forest

Een bos in de tuin? Dat gaat niet werken

null Beeld
Beeld

Leuk bedacht, zo’n tiny forest of zelfs tuiny forest. Maar duurzaam hovenier Tinka Chabot heeft er grote twijfels bij.

Tinka Chabot

Tiny en Tuiny forests zouden de oplossing zijn tegen de hitte en voor de biodiversiteit (Trouw, 11 augustus). Een Tiny Forest is een ‘bos’ van 200 vierkante meter, inclusief een open ruimte geschikt voor het ontvangen van dertig kinderen. In dat bos zijn maar liefst zeshonderd verschillende inheemse bomen en struiken geplant, na een zeer intensieve bodembewerking met stro.

De kosten zijn 750 euro voor het bosplantsoen, het stro en een cursus volgens de principes van een Indiase bosbouwer. Die laatste heeft geen kennis van de Nederlandse situatie. Het huidige concept is ontworpen en in de markt gezet door mensen die daarvoor flink op en neer gevlogen hebben. Daar gaat in ieder geval de beloofde CO2-winst.

Natuurorganisatie IVN heeft 1,85 miljoen euro van de Postcodeloterij ontvangen om dit concept in vier jaar tijd uit te werken. Dat moet honderd postzegeltjes bos opleveren. Bij elkaar wordt er dus bijna twee miljoen euro uitgegeven om twee hectare ‘bos’ aan te leggen. Dat is een gebied van ongeveer drie voetbalvelden groot. Het geheel wordt onderhouden door vrijwilligers. Staatsbosbeheer kan voor dit geld ­enkele honderden hectares bos aanplanten en het beheer langdurig borgen. Dat is voor deze ienieminie stukjes zeer de vraag.

Dit soort projecten zijn helaas gedoemd te mislukken

Een Tuiny Forest is een ‘bos’ van slechts zes vierkante meter, waar ergens in een tuin vijf bomen, vijf struiken en zeven vaste planten op elkaar gepropt, zich maar moeten zien te redden. Dat kost honderdtwintig euro voor zeventien planten, wat bodemliefde (stro) en een cursus.

Een uitgroeiende hazelaar neemt al gauw meer ruimte in beslag en sleedoorn is een notoire woekeraar die je echt niet in je tuin wil hebben. De bomen en struiken zijn alleen te handhaven door ze, vlot na aanplant al, flink onder handen te nemen, wat het IVN trots aanbeveelt. Weg bloemen en vruchten, dus weg biodiversiteit. Dit lijkt me compleet in tegenspraak met de bedoeling van dit concept, maar onvermijdelijk als je maar zes vierkante meter tot je beschikking hebt.

Sleedoorn in bloei. Beeld
Sleedoorn in bloei.

Dit soort projecten is bedoeld om draagvlak voor vergroening van stedelijke omgevingen te bewerkstelligen. Mensen willen graag goed doen voor natuur en milieu en zo’n simpel en aantrekkelijk concept, aangeboden door een ­gerespecteerde organisatie als het IVN, klinkt best doordacht.

Maar er wordt volledig voorbijgegaan aan alle ecologische en bosbouwkundige principes. Door de afwezigheid van inhoudelijke kennis zijn dit soort projecten helaas gedoemd te mislukken. Dat is dodelijk voor het draagvlak en zonde van die twee miljoen euro. Die kan beter besteed worden.

Ik zou zeggen: tuiny er niet in.

Lees ook:

Een Tiny Forest in de achtertuin zorgt voor biodiversiteit en koelte

Twintig huishoudens verspreid over het hele land krijgen in de komende maanden een ‘bos’ zo groot als een tennisveld in hun achtertuin. IVN Natuureducatie geeft de tuineigenaren een cursus en 750 euro voor de aanleg van een zogenoemde Tiny Forest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden