Opinie

Een bos aankopen heeft niets te maken met het compenseren van je vliegreis

Beeld Thinkstock

Een vervuilende vliegreis compenseren compenseren met bomen? Sympathiek hoor, maar het heeft geen enkele zin, zegt Rolf Schipper van Milieudefensie

Door bomen te laten staan wil Joost Van Beek van de stichting Beekenboom de klimaatgevolgen van vliegreizen gaan compenseren. Een bos aankopen en daar goed voor zorgen is natuurlijk heel sympathiek. Maar met het compenseren van je vliegreis heeft het niets te maken.

Als we de luchtvaartsector zijn gang laten gaan, vliegen we eind deze eeuw vijftien keer zoveel als nu. Wetenschapper Paul Peeters rekende onlangs voor dat de luchtvaart tegen die tijd meer uitstoot dan de rest van de wereld bij elkaar. De luchtvaartsector roept ondertussen wel dat hij duurzaamheid belangrijk vindt, maar strooit nog dagelijks met monsteraanbiedingen die zoveel mogelijk mensen het vliegtuig in moeten lokken. Voor 80 euro naar de zon! Spotgoedkoop maar een regelrechte ramp voor het klimaat, omdat de CO2-uitstoot daardoor onherroepelijk zal blijven stijgen.

Omdat je niet méér kunt vliegen met mínder uitstoot, zoeken bedrijven en burgers naar manieren om die uitstoot te compenseren. Bijvoorbeeld met de aanplant van bossen. Helaas is dat niet effectief. De uitstoot van al die CO2 valt niet te compenseren door nieuw bos aan te planten. Daar is simpelweg veel te veel extra bos voor nodig. Die lege ruimte voor massale nieuwe bossen is er gewoon niet. Bovendien zou het jaren duren voordat de CO2 die nú wordt uitgestoten, weer wordt opgenomen. De wereldwijde CO2-uitstoot moet al binnen vijf jaar naar beneden. Die tijd hebben we dus niet.

De stichting Beekenboom maakt het nog bonter. Ze wíl niet eens nieuwe bomen planten, maar bestaande bomen laten staan. Het bos dat zij willen aankopen stond er al, en moet sowieso blijven staan als we de opwarming van het klimaat willen beperken. Het aankopen van een stuk bos verandert daar niets aan en levert ook geen CO2-winst op. Het kopen van een stukje bos heeft net zoveel effect op het klimaat als een banaantje eten of een vreugdedansje doen.

Wat werkt dan wel? Minder vliegen. Door die leuke vliegreis naar Bali te laten schieten, bespaar je meer CO2 dan met welke andere maatregel ook. Het aantrekkelijker maken van vakanties in eigen land kan wel degelijk helpen om mensen af te laten zien van een verre vliegreis. En daar kan het aantrekkelijk maken van Nederlandse bossen bij helpen. Ik hoop van harte dat de stichting Beekenboom en andere bomenliefhebbers daar hun nieuwe missie vinden.

Lees meer opiniebijdragen van lezers en columnisten op trouw.nl/opinie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden