null

OpinieLezersreacties

Een boete werkt beter dan een boze boswachter

Redactie Trouw

Kabinetsgrootte

Het kabinet-Rutte IV zal naar verluidt bestaan uit twintig ministers en tien staatssecretarissen. De bestuurskunde leert dat zo’n grote groep hogere eisen stelt aan leiderschap. En dat naarmate de groep groeit, dat ook geldt voor het conflictpotentieel binnen de groep. Samen met het voortzetten van de strategie waarin het parlement het verlengstuk van het kabinet is, drijft dat de oppositie omhoog. Een stap in de richting van politieke tweedeling en een pseudo-presidentieel stelsel? Waakzaamheid is geboden.

C. de Hart Voorschoten

Dikke bult

Een volk dat zanikt over een chocoladeletter aan de brievenbus als aardigheidje voor de bezorger, zoals hier herhaaldelijk in de lezersreacties, verdient een kabinetsformatie van bijna een jaar.

Roelie Van der Roest Hoorn

Boswachter

In het artikel ‘De boswachter krijgt de middelvinger’ (Trouw, 9 december) wordt onder meer geschreven over de toename van uitgedeelde boetes door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Ook wordt duidelijk dat het aantal boa’s de laatste jaren juist is afgenomen. Zij zijn bevoegd om bij een overtreding te bekeuren.

Dat werkt helaas vaak beter dan een opgestoken wijsvingertje van de boswachter. Zeker als dat vingertje bij herhaling moet worden opgestoken omdat de betreffende boswachter niet bevoegd is om een boete uit te schrijven. Onverbeterlijke overtreders moeten aangepakt worden en dat helpt vaak alleen als ze het in hun portemonnee voelen.

Jos van den Berg Texel

Droge lippen

Als het echt moeilijk is om te stoppen met het bevochtigen van je droge lippen, suggereert de dermatoloog om via de huisarts naar een gedragspsycholoog te gaan (Gezondheid & zorg, 10 december). Serieus? Met alle wachtlijsten in de zorg is de kou alweer uit de lucht als je aan de beurt bent. Instant-oplossing: een beetje (eigen!) oorsmeer op je lippen smeren. Werkt als een beschermlaagje en is zo vies dat je na één keer likken dat daarna wel laat.

Estèl van Rijsdam Baarn

Poetin

Waarom maken wij, de westerse wereld, ons toch zo druk over Rusland? Als we kijken naar het bruto nationaal product, dan staat Rusland slechts op de twaalfde plaats. Het BP van Rusland is een klein beetje hoger dan dat van de Benelux, veel lager dan dat van de grote EU-landen en zelfs lager dan Canada en Zuid- Korea. Poetin kan dreigen, maar niet veel meer dan dat.

Ernst Meinsma Nes

Kwetsbaar

Het valt mij op dat het woord kwetsbaar zo vaak gebruikt wordt in deze coronatijd, in uw krant, in andere media en in gesprekken. Zoals: kwetsbare ouderen, kwetsbare jongeren en kinderen, kwetsbare groepen met onderliggend lijden. Wanneer beseffen we dat we als mens gewoon kwetsbaar zijn én sterk, en leren we daarnaar te handelen?

Wilma Vellinga Gouda

Abominabel

Een lezer uit Emmeloord noemt het ov in haar omgeving abominabel (Opinie, 10 december). Even nagezocht: de reis van het busstation Emmeloord naar Schiphol duurt 1 uur en 28 minuten, met alleen een overstap in Lelystad. Lijkt mij een prima verbinding. Trouwens, wat zou je op Schiphol moeten doen?

Joke Koelewijn Naarden

Asielverdeling

Waarom niet per dorp en stad naar rato een vast aantal fatsoenlijke opvangplaatsen? Naar urgentie verplicht beschikbaar, met inzet van burgers.

Gerhard Kruizinga Dalfsen

Prikbekering

Ik laat mij niet vaccineren omdat ik onafhankelijk wil blijven en geen vreemde stoffen in mijn lijf wil. Maar iemand zei mij dat we allang veel vreemde stoffen in ons lijf hebben, voornamelijk afkomstig uit voedsel, en wat ademen we al niet in. En dan nog ons medicijngebruik en de microplastics die in veel producten zitten. Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te eten, maar toch. En wat onafhankelijkheid betreft, werd ik erop gewezen dat we geheel afhankelijk van de supermarkten langs de schappen sjokken en ook weinig invloed hebben op energieleveranciers, verzekeringsmaatschappijen en providers. Ik denk dat ik me toch maar laat vaccineren.

Joop Jansen Dieren

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden