Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Een biefstukje eten is geen terroristische daad

Opinie

Cees van der Laan

Cees van der Laan © Maartje Geels
Brief van de hoofdredactie

Gelukkig is er nog altijd de kwinkslag van striptekenaar Pieter Geenen als het onderwerp in de krant ietwat zwaar op de maag komt te liggen. ‘De week zonder vlees. Doe je mee Dingeman? 

Of Blijf je moeder aarde verkrachten?’, tekende Geenen gisteren in zijn eerste plaatje op pagina 2. Broodje worst is #metoo. Ik kon er hartelijk om lachen.

Lees verder na de advertentie

Aanleiding was de ‘Nationale week zonder vlees’ deze week, maar wellicht nog meer de brisante uitspraak van de Denker des Vaderlands, René ten Bos, afgelopen woensdag in de Verdieping in het kader van hetzelfde thema. “Er is geen enkele manier om vlees eten te legitimeren of te rechtvaardigen. Vlees eten is totaal immoreel”, zei hij tot slot in een interview met redacteur Peter Henk Steenhuis.

Een uitspraak die wat mij betreft past in de sterk gepolariseerde discussies van deze tijd, of het nu gaat om Zwarte Piet, het slavernijverleden, nationale helden uit het verleden of wat dies meer zij. Je bent voor of tegen, de nuance is grijs en saai. De beuk erin, we zijn per slot van rekening een land van dominees of niet. En daar schaar ik de Denker des Vaderlands zeker bij.

Vanwege het vlees kregen we deze week pittige brieven van lezers. Hoe haalden we het in ons hoofd om in de ‘Week zonder vlees’ in de kookrubriek gerechten met vlees te presenteren. Op maandag kregen we kip met prosciutto voorgeschoteld en op dinsdag moesten we zelfs een partijtje rundvlees (1 kilo!) voor vier personen bereiden.

Trouw is geen actiekrant, we besteden aandacht aan onderwerpen als we die opportuun achten voor onze lezers

‘Verbazing - ik zal niet de enige zijn - dat Trouw een vleesrecept plaatst in de krant van dinsdag 6 maart in de week zonder vlees. De beste krant van Nederland heeft even niet opgelet. Een behoorlijke miskleun’, aldus één van de lezers.

Het kan deze lezers zijn ontgaan dat wij traditioneel op ‘woensdag gehaktdag’, een vegetarisch recept plaatsen, dus ook weer afgelopen woensdag, te weten ‘een gevuld eitje met verjus’, naar een recept uit de 16e eeuw.

Dat is een redelijk, consequent statement, vind ik zelf.

De krant bepleit al jaren dat we minder vlees moeten eten en meer vegetarisch, vanuit milieu-oogpunt en dierenwelzijn. Het idee van een week zonder vlees komt van Isabel Boerdam, oprichter van de Hippe Vegetariër. Zij bepleit een ‘flexitarisch eetpatroon’, waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten. Een prima initiatief, dat mij iets aangenamer in de oren klinkt dan het idee dat het eten van een biefstukje bijna een terroristische daad is.

De vraag is wel of we onze oren moeten laten hangen naar een op zichzelf sympathiek initiatief. Er zijn inmiddels zoveel nationale dagen of weken dat ik het overzicht ben kwijtgeraakt.

Trouw is geen actiekrant, we besteden aandacht aan onderwerpen als we die opportuun achten voor onze lezers.

De reden om bijvoorbeeld de Denker des Vaderlands te interviewen was de week van het vlees. We besteedden deze week uitgebreid aandacht aan internationale vrouwendag. Maar het zijn de keuzes van de krant en niet afgedwongen door een of andere actiegroep, hoe sympathiek het onderwerp kan zijn waarvoor men op de barricades klimt.

Dus in de ‘week zonder vlees’ serveerden we ook recepten met vlees, al vond ik die kilo rundvlees voor vier personen wel erg zwaar op de maag liggen.

Meer brieven van de hoofdredactie lezen? Bekijk ons dossier. 

Deel dit artikel

Trouw is geen actiekrant, we besteden aandacht aan onderwerpen als we die opportuun achten voor onze lezers