Opinie

Een besluit tot abortus wordt niet zomaar genomen

Pro-abortusdemonstratie in Brussel, september 2018.Beeld BELGA

Vrouwen zien heus zelf de ernst van de situatie in als ze zwanger blijken te zijn, schrijft Christa Compas, directeur van het Humanistisch Verbond.

Er is niets mis met overheidssubsidie aan een organisatie die vrouwen die hun zwangerschap willen beëindigen, wijst op de ernst van een beslissing tot abortus en niet ‘begripvol instemt’, aldus het hoofdredactioneel commentaar. Aanleiding is de commotie rond Siriz, de abortuskeuzehulporganisatie die verbonden is aan de VBOK.

Behandeld als een kind

Dit commentaar hekelt de kern van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Alsof er vrouwen zijn die niet de ernst van de situatie onderkennen als ze ongewenst zwanger zijn. Alsof ze niet zelf in staat zijn om te beoordelen of ze in een noodsituatie zitten. Alsof ze, als ze hulp zoeken bij hun eigen afwegingen, behandeld moeten worden als een kind dat nog niet de gevolgen van de eigen keuzes kan overzien.

Als vrouwen hulp zoeken, hebben ze er recht op dat ze in hun eigen afwegingen serieus worden genomen. Dat er inderdaad begrip is voor de situatie waarin ze zitten. Dat ze niet bang gemaakt worden met de suggestie van traumatische gevolgen, die op geen enkele manier bewezen zijn. Dat hun zorgen niet weggewuifd worden met een verwijzing naar de stichting Babyspullen, waar ze een maxicosi en een babypakket kunnen krijgen.

Het citaat van een Siriz-medewerkster elders in de krant waarin de medewerkster zegt dat ze een stel in de spreekkamer kreeg waarbij de man het kind graag wilde hebben en de vrouw twijfelde en de medewerkster erg blij was dat ze maanden later een geboortekaartje ontving, leidt bij mij tot de vraag hoe die vrouw zich nu voelt.

Zelfbeschikking is niets frivools

De suggestie van het hoofdredactioneel commentaar dat de beslissing voor abortus ‘zomaar’, dus frivool en lichtzinnig, bijna handelingsonbekwaam, wordt genomen werp ik verre van me. Zelfbeschikking is geen frivole, lichtzinnige waarde, het geeft een ieder een grote verantwoordelijkheid. Vanuit die verantwoordelijkheid beslist een vrouw zelf of er voor haar sprake is van een noodsituatie. Het gaat niet aan om haar vanwege die beslissing schuld en schaamte aan te praten.

Dat erbij het nemen van de verantwoordelijkheid om een zwangerschap af te breken veel emoties los kunnen komen, onderkennen wij. Maar dat palet is veel veelzijdiger dan het zwarte palet van schuld, schaamte en taboe. Daar kan ook het gevoel van opluchting bijhoren; opluchting dat je op dat moment, in die situatie, alles overziend, de juiste beslissing hebt genomen.

Lees ook:

Sturen? Nee, maar een mening over abortus heeft Siriz wel

Siriz, dat hulp verleent aan ongepland zwangere vrouwen, ligt onder vuur, maar ontkent stellig de cliënten te sturen.

Commentaar over Siriz: Met de subsidie is niks mis

Abortus is in Nederland voor velen een, gelukkig, legale ingreep. De overheid faciliteert via subsidie twee organisaties waar vrouwen ­die overwegen hun zwangerschap te beëindigen, terechtkunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden