DE VRAAG VAN WILMA

Een beeldje, een kasteel of het Anne Frankhuis?

Beeld AP

Wat is uw mooiste monument, was de vraag van Wilma van Meteren naar aanleiding van de brand in de Notre-Dame. Lezers komen met heel verschillende antwoorden.

Gelukkige jeugd

Ik zie direct het beeldje van een naar het strand en de zee turende Simon Gutker voor me aan de voet van de Hondsbossche Zeewering. En dan hoor ik de branding. Het beeld staat synoniem voor mijn gelukkige jeugdjaren en voor zomervakanties in Camperduin op de boerderij van Gutker aan de Heereweg. Ik vraag me dan bijna gelijk af: “Bestaat het Nederland en het geluk van toen nog?” Nee, de dingen zijn anders geworden. Maar uiteindelijk ook weer niet. Als ik naast het standbeeld van Gutker sta, wens ik iedereen het goede.

A.L. van Marle, Ermelo

Tragiek

Een simpel wit houten kruis voor Keesje Brijde. Dat is voor mij het indrukwekkendste monument voor het jongetje dat in de ijskoude hongerwinter werd vermoord door een Nederlandse landwachter toen hij samen met zijn vriendje voor zijn moeder kolen ging zoeken op een afgelegen spooremplacement in Amsterdam-Oost. De tragiek van een in de knop gebroken leven. Het bezorgt me nog steeds kippenvel als ik er langs fiets.

Lex de Lang, Amsterdam

Even groeten

Enkele uren zal ik er bij elkaar wel hebben gestaan toen ze in 1999 bezig waren met opgravingen op het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom. De fundamenten van de middeleeuwse Sint Maartenskapel werden blootgelegd, met daarop nog restanten van de muren. En ernaast een heel aantal skeletten van slachtoffers van de veertiende-eeuwse pest. Ik keek als het ware in de ruimte van de kapel waar toen, vele eeuwen geleden, mensen leefden, hun vreugde en verdriet, hun angst en hun rouw met elkaar deelden. Na onderzoek is het gelukkig allemaal weer respectvol toegedekt, en onder het nieuwe plaveisel is er niets meer van te zien. Hoeveel voorbijgangers zullen er nog weet van hebben? Maar nooit zal ik, als ik op dat plein ben, nalaten om in gedachten even die mensen van toen te groeten. Voor mij is het een kostbaar monument.

Johan Bruning, Bergen op Zoom

Slechts een passant

In mijn werk als monumentenfotograaf kom ik heel wat monumenten tegen. Welke mij het meest dierbaar is? Ik heb een voorliefde voor grote monumenten, met name kastelen. Als ik er dan toch één moet kiezen is het Kasteel Nijenrode. Het mooiste aan monumenten is dat ze, zeker als ze al eeuwen bestaan, mij laten zien dat ik slechts een passant in de tijd ben. Binnen bij Kasteel Nijenrode heb ik het gevoel dat er veel verhalen schuilen tussen die stenen; liefdevolle verhalen, droevige verhalen en gruwelijke verhalen. Ik kan er alleen maar naar gissen. Rondlopend in dit prachtige kasteel hoop ik altijd weer op dat ene detail of plekje om een glimp van die verhalen te kunnen vastleggen.

Léontine van Geffen-Lamers, Leuvenheim

Collectief

Na de brand in de Notre-Dame vroeg ik me af of we in Nederland ook zo’n gemeenschappelijk dierbaar gebouw hebben. Ik denk dat het in ons land niet om een kathedraal of een ander groots gebouw zou gaan, maar dat we eenzelfde collectief gevoel van verlies zouden ervaren wanneer het Anne Frank Huis zou afbranden.

Ivo Bouwmans, Delft

Wilma van Meteren is redacteur opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden