null Beeld

ColumnAbdelkader Benali

Een atleet die frisdrank aanprijst, is als een arts die heroïne voorschrijft

Abdelkader Benali

Columnist Abdelkader Benali zag tot zijn genoegen stervoetballer Ronaldo frisdrankflesjes vervangen door water. Maar de dikmaakindustrie heeft ons nog stevig in de houdgreep.

Een atleet die frisdrank aanprijst, is als een arts die heroïne voorschrijft. En de topsporter die geniet van fastfood, die bestaat alleen als fantasie. Voor professionele sporters zijn frisdranken en fastfood een aanslag op het lichaam. Lionel Messi die met een stel onbekenden op de bank een zak chips leegvreet, die houterige reclame zorgt voor extra omzet in de supermarkt.

Daarom juichte ik de actie van Ronaldo vorige week toe. Hij schoof aan het begin van een persconferentie flesjes cola weg om er een flesje water voor in de plaats te zetten. Zo weigerde hij mee te doen aan de alliantie tussen de alsmaar machtiger wordende fastfoodindus­trie en de sport. Sportmarketeers spraken er schande van. Ronaldo zou de hand bijten die hem voedt. God verhoede dat al die machtige bedrijven de topsport de rug toekeren. Einde van het vermaak! Maar de frisdrankindustrie heeft de politiek in een ijzeren greep. Zolang Europese wetten geen einde maken aan de bizarre hoeveelheden suikers in frisdranken, zijn we overgeleverd aan de almacht van dealers in verzadigde vetten en suikers. Deze vorm van consumeren wordt mondiaal omarmd, de sportsterren zijn duurbetaalde ambassadeurs voor het recht op een vette hap.

In Azië en Afrika is Ronaldo een halfgod. Hij brengt de westerse levensstijl en die is gebaseerd op het overmatig consumeren van fastfood. Van Tanger tot Jakarta: men wil z’n tanden zetten in een broodje burger en dat wegspoelen met een suikerwaterval. De gevolgen zijn desastreus, voor het lichaam en voor de lokale eetcultuur. Over een paar generaties weten volkeren niet meer hoe ze hun eigen eten moeten klaarmaken. Onze welvaart is uiteindelijk een welvaartsziekte. Obesitas als doodsoorzaak nummer een. Als ik in Amsterdam Nieuw-West met mijn dochter naar het plasje ga waar ze kan spelen, schrik ik van de jongens van haar leeftijd die tonnetje rond over het terrein hobbelen. Ik weet hoe het komt. Ik was er ook zo een.

Koude vrienden

Toen ik opgroeide in Rotterdam was het hoogtepunt van de familiesamenkomst de frisdrank. Om de couscousschaal stonden de grote flessen Fanta, 7up en Coca-Cola als heerlijk koude vrienden opgesteld. Je gasten frisdrank inschenken, dat was een groots moment.

Het begon al met het opendraaien van de fles, het aangename gesis dat ontsnapte beloofde verzadiging. Dan was het zaak om het glas niet te snel vol te gieten, het bruis moest zacht landen. We grepen het glas en klokten het zuurzoete goedje naar binnen. Je hoorde de slokdarm werken, de maag schrikken van de plas suiker. Uit verveling mixten we Fanta met cola. Door de suikers gingen de tanden aanvoelen als beschuit, tik er met de tong tegenaan en ze breken af.

Later had ik er genoeg van. Toen merkte ik hoe diep dat recht op ongebreideld consumeren was ingedaald. Bij familiebijeenkomsten vroeg ik enkel nog om water. Ik werd vreemd aangekeken. “Ben je ziek?” Meestal werd het glas toch maar volgegooid. Beleefdheidshalve nam ik een slokje. De verslaving aan suikers verdraagt geen geheelonthouders.

Het hoogtepunt van de avond was wanneer de buiken ontspanden en de riemen een tandje werden losgemaakt. Dan knalden er een paar harde boeren uit, als kikkers in de poel. Gevangenen van een tot ledigheid dwingende levensstijl.

Komende generaties zullen met afschuw naar onze suikerverslaving kijken, precies zoals het roken werd uitgebannen.

Abdelkader Benali (1975) is schrijver. In 1996 debuteerde hij met ‘Bruiloft aan zee’, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman ‘De langverwachte’. Om de week schrijft hij voor Trouw een column. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden