DE VRAAG VAN MONIC

Economische onafhankelijkheid voorkomt veel problemen

Monic SlingerlandBeeld Leo Lanser

Financiële zelfstandigheid voor man én vrouw, vinden de meeste lezers die antwoorden op de Vraag van Monic van afgelopen zaterdag. Over hoe die kan worden bereikt, verschillen de meningen. 

Onrecht

Vrouwen werken gemiddeld de meeste uren, maar zijn economisch doorgaans minder zelfstandig dan mannen. Dat is onrecht. Vrouwen tot meer betaalde arbeid pushen is dit onrecht faciliteren en bestendigen. Gewoon vrouwen (en alle andere benadeelden) beter betalen voor al het (zorg)werk dat gedaan wordt. Dat lijkt mij een  betere oplossing.
Jan Atze Nicolai Leeuwarden

Gevangenis

Iedereen economisch zelfstandig voorkomt veel problemen. In het verleden was het voor ouders zowat een hoofdtaak te zorgen dat opgroeiende dochters tijdig aan de man kwamen. Eenmaal onder de pannen waren vrouwen volledig van hun echtgenoot afhankelijk. Een slecht huwelijk was een gevangenis en scheiden deed men niet. Ook na onverwacht overlijden van de man kwam het gezin in de bijstand terecht. Persoonlijk ben ik blij dat mijn grootouders hun drie dochters naar een beroepsopleiding hebben gestuurd met als argument dat ook vrouwen voor zichzelf zouden moeten kunnen zorgen als ze niet trouwden of wilden scheiden.
H.E. Runia Zoetermeer

Vrijwilligerswerk

Ik ben zo’n vrouw van boven de zeventig die met haar echtgenoot de taken in harmonie verdeeld had. Hij de kostwinner, ik moeder van vier en huisvrouw. Maar ik had daarbij wel zo veel tijd over dat ik veel vrijwilligerswerk kon doen in kerk en school. Wij voelden ons er goed bij. Toch zag ik om me heen hoe moeilijk het soms was om rond te komen als door ziekte of scheiding een van de partners wegviel. In deze tijd, nu veel sociale voorzieningen worden afgeschaft en economische zelfstandigheid steeds meer een vereiste is, zou ik het anders doen. Ik ben blij, dat mijn (schoon)dochters naast het moederschap ook een baan hebben. Toch pleit ik ervoor om, als het mogelijk is, voor zowel de vrouw als de man geen fulltimebaan te hebben, zodat er ook tijd is voor onbetaald werk. Want met het uitsterven van mijn generatie zal ook het vrijwilligerswerk op een andere manier moeten worden gedaan.
Lini Oldewarris-Bazuin Apeldoorn

Samenleving dienen

Omdat we allemaal voor ons bestaan afhankelijk zijn van de samenleving waar we deel van uitmaken, zijn we afhankelijk van de zelfstandigheid die de samenleving ons gunt. Daarom is de beste manier om iedereen economisch zelfstandig te maken het invoeren van een basisinkomen. Dan hoeft niemand verplicht méér te werken dan hij of zij wenselijk vindt en kunnen mensen er ook voor kiezen om onbetaald de samenleving te dienen.
Ruud Moors Utrecht

Gelijkwaardigheid

Ik zie veel ellende van niet zelf een inkomen hebben. De afhankelijkheid van een man die je in de steek heeft gelaten, van een gemeente die allerlei onbegrijpelijke regels heeft en bij het minste of geringste straft. Vanaf 18 jaar een paar uur per week werken levert pensioenopbouw op die je als AOW’er goed kunt gebruiken. Je zou ook de vraag kunnen stellen: vinden we dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn? Waarom dan toch die afhankelijkheid op economisch gebied?
Hennie van Ittersum Harderwijk

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier eerdere afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden