CommentaarE-bike

E-bikes kunnen een stuk duurzamer

null Beeld
Beeld
Trouw Hoofdredactie

Nederland fietst steeds vaker elektrisch. De helft van de ruim één miljoen fietsen die vorig jaar gekocht zijn, heeft een elektrische aandrijving. Al tien jaar stijgt het percentage e-bikes in de verkoopcijfers. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de fietsenhandel, want een e-bike is met zo’n 2200 euro gemiddeld drie keer zo duur als een ‘gewone’ fiets.

De winst van de populariteit van de e-bike zit ook in gezondheid. Dat geldt vooral voor oudere fietsers, die het gewone trappen te zwaar vinden en dankzij de e-bike toch aan beweging in de buitenlucht toekomen, terwijl ze anders anders op de bank zouden blijven ­zitten. Die gezondheidswinst is niet in geld uit te drukken, en van grote waarde. Dubbele winst zit er bij de ­e-biker die anders met de auto zou zijn gegaan, naar het werk bijvoorbeeld: gezondheidswinst en minder uitstoot. Die laatste categorie groeit wel, maar is heel klein. Bij de filevorming is er nog niets van te merken.

Beloning voor luiheid en gemakzucht en belastend voor het milieu

Helaas is de e-bike een aanslag op het klimaat. Anders dan de elektrische auto is de e-bike niet in de eerste plaats een duurzaam alternatief. In plaats van spierkracht alleen is er stroom nodig, en die is niet altijd groen.

Zo bezien is de elektrische fiets een beloning voor luiheid en gemakzucht, en belastend voor het milieu. Want die half miljoen e-bikes moeten ­allemaal opgeladen worden, na elke stevige tocht van tientallen kilometers. Als de accu een jaar of twee, drie oud is, moet dat steeds vaker.

Wie al langer op een e-bike rijdt, merkt daarom op een gegeven moment dat er aan de duurzaamheid wel wat te verbeteren is. Over de ­levensduur van de ‘gewone’ fiets zijn veel sterke ver­halen, maar een jaar of vijftien, twintig gaat die toch ­algauw mee.

Kolencentrales zijn nodig zijn om de vaart erin te houden

Maar de gemiddelde fietsaccu houdt het niet langer uit dan een jaar of zeven en is ook niet altijd te vervangen, waardoor er dan een geheel nieuwe e-bike gekocht moet worden. Een deel van die half miljoen verkochte exemplaren zal dan ook vervanging zijn. De vraag is wat er met de oudere exemplaren gebeurt.

Het is natuurlijk niet de bedoeling om het fiets­plezier van de e-bikers te laten vergallen door het besef dat er kolencentrales nodig zijn om de vaart erin te houden. De producenten van de e-bike weten dat er aan de ­levensduur van de accu nogal wat te verbeteren valt, en dat er ook bij exemplaren van meer dan tien jaar oud onderdelen ter vervanging geleverd zouden moeten worden. Er komen elk jaar meer consumenten bij om daarop aan te dringen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden